Social

#oameni de stiinta #medicina #vase de sange sintetice

Metoda incredibila prin care au fost create primele vase de sange sintetice

Oamenii de stiinta din Boston au reusit sa creeze primele vase sanguine sintetice din istoria medicinei, printr-o metoda incredibila. Cercetatorii au folosit tehnici de bioprinting 3D de ultima generatie, iar acum spera ca vor gasi solutii pentru a putea transplanta propriu-zis vasele de sange in tesuturile si organele umane.

Intr-un studiu publicat in urma cu o luna in revista "Lab on a Chip", o echipa de cercetatori americani explica modul in care pot utiliza un sablon de fibra provenita dintr-o molecula pe baza de zahar, pentru a crea mucegai in laborator.

Acesta din urma a fost ulterior inchis intr-o substanta gelationasa, numita hidrogel, obtinandu-se prima forma a vaselor de sange sintetice, care au fost folosite pentru crearea de mici retele de canale microscopice, incorporate in mai multe tipuri de gel si transformate, in cele din urma, in organe mai mari.

"Inginerii au facut progrese incredibile in crearea tesuturilor artificiale complexe, precum cele de la nivelul inimii, ficatului si plamanilor", a declarat Ali Khademhosseini, coordonatorul proiectului revolutionar.

Pe langa succesul obtinut cu vasele de sange sintetice, cercetatorii din Boston au mai reusit, in premiera, sa recreeze artificial si celulele endoteliale care captusesc peretii venelor si arterelor.

Sursa foto: celltoday.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea