Social

#meteorlogi #septembrie #anm

METEO. ANM anunta vreme calduroasa cu precipitatii reduse in luna SEPTEMBRIE

Prima luna de toamna pastreaza multe dintre caracteristicile sfarsitului de vara, vremea fiind calduroasa, cel putin in primele doua decade, iar precipitatiile vor fi mai reduse cantitativ fata de cele inregistrate in lunile de vara, conform prognozei pe luna septembrie, publicata de ANM, noteaza Agerpres.

Valorile temperaturilor medii lunare inregistreaza o scadere destul de mica comparativ cu ultima luna de vara, august, la aceasta contribuind perioada mai scurta de stralucire a Soarelui si noptile mai lungi si mai racoroase. In plus, septembrie este o luna mai putin instabila, datorita persistenţei deasupra cele mai mari parti a Europei, a unui brau de presiune atmosferica relativ ridicata, ce uneste Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european, spun specialistii ANM.

"Din datele inregistrate in perioada 1961-2019 la statiile meteorologice din reteaua Administratiei Nationale de Meteorologie, se constata ca temperatura medie multianuala a lunii septembrie depaseste 18 grade Celsius doar in Lunca Dunarii, pe litoral si izolat, in Delta Dunarii si sud-vestul Banatului. In Campia Romana, in zonele deluroase ale Olteniei si Munteniei, in Dobrogea, Campia de Vest, in estul si sudul Moldovei, mediile de temperatura a aerului se situeaza intre 16 si 18 grade Celsius. Valori mai moderate, intre 12 si 16 grade Celsius, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramuresului, Moldovei si Subcarpatilor", arata prognoza ANM.

In depresiunile intramontane si in zona montana joasa (sub 1500 de metri) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse intre 8 si 12 grade Celsius, iar in zonele montane mai inalte (peste 1500 de metri) aceste valori coboara pana la 4 - 8 grade Celsius, in timp ce la Vf. Omu chiar sub 3 grade Celsius.

ANM: Temperatura maxima absoluta lunara din Romania


Potrivit meteorologilor, temperatura maxima absoluta lunara din Romania, inregistrata la statiile meteorologice, este de 43,5 grade Celsius, la Strehaia, in data 8 septembrie 1946. Maxima absoluta de la Bucuresti a fost de 39,6 grade Celsius, inregistrata in 9 septembrie 1946, la statia meteorologica Bucureşti-Filaret. La statia meteorologica Bucuresti-Baneasa, maxima absoluta a lunii septembrie s-a inregistrat tot in septembrie 1946, in doua zile consecutive, 8 si 9 septembrie si are valoarea de 38,6 grade Celsius, iar la statia meteorologica Bucuresti-Afumati, maxima absoluta a lunii septembrie este de 37 de grade, inregistrata in data de 1 septembrie 1952.

"De-a lungul timpului au existat si ani in care luna septembrie a fost una deosebit de calda. In anul 2015 a fost inregistrata temperatura maxima absoluta la 65 de statii meteorologice, majoritatea valorilor depasind 33 de grade Celsius, cele mai multe in zilele de 1, 2, 18 si 19 septembrie, iar in anul 1949, la 47 statii meteo, in zilele de 7,8 si 9 septembrie, majoritatea depasind 35 de grade Celsius. Si in anii 1986 si 1987 s-au inregistrat maxime absolute la 22, respective 33 de staţii meteorologice," se arata in analiza meteo realizata de ANM pentru luna septembrie.

Pe de alta parte, temperatura minima absoluta a lunii septembrie scade la aproape toate statiile meteorologice sub zero grade Celsius. Astfel, temperatura minima absoluta a acestei luni, pe tara este -15 grade, inregistrata la Vf. Omu, in data de 28 septembrie 1935.
 

ANM: Temperatura minima absoluta in Bucuresti

La Bucuresti, temperatura minima absoluta este de -3,1 grade Celsius si a fost inregistrata la statia meteorologica Bucuresti-Baneasa, in 30 septembrie 1977. In aceeasi zi s-a consemnat si minima absoluta la statia meteorologica Bucuresti-Afumati, respectiv -2,4 grade. La statia meteorologica Bcuresti-Filaret, minima absoluta este de -1,6 grade si a fost inregistrata in 28 septembrie 1906.

Cele mai multe minime absolute au fost inregistrate in anul 1977, in zilele de 29 si 30 septembrie, la 109 statii meteorologice. Si anul 1970 a fost caracterizat de o luna septembrie foarte rece, inregistrandu-se minime absolute la 44 statii meteorologice, in zilele de 29 si 30 septembrie, spun meteorologii.

Din punct de vedere al precipitatiilor din septembrie, acestea sunt mai reduse cantitativ, in medie, fata de cele din lunile de vara, instabilitatea fiind insa mai accentuata. Astfel, din datele inregistrate in perioada 1961-2019, la statiile meteorologice din reteaua Administratiei Nationale de Meteorologie, se constata ca medii lunare multianuale ale cantitatii de precipitatii sunt cuprinse intre 30 si 50 mm pe areale extinse din Campia Romana, in Dobrogea, in cea mai mare parte a Moldovei, in Campia de Vest si partial in vestul Transilvaniei, dar si in depresiunile intramontane.

"Cantitati sub 30 mm sunt caracteristice unor zone restranse din Delta Dunării si nord-vestul Transilvaniei. Valori intre 50 si 75 mm se inregistreaza in Subcarpati, in cea mai mare parte a Transilvaniei, in Dealurile Vestice, Maramures si Bucovina, dar si in centrul Moldovei, peste 75 mm se inregistreaza in zona montana, iar acestea pot depasi 100 mm in zonele montane din vestul Muntilor Meridionali, dar si la altitudini de peste 2000 de metri," se mentioneaza in raportul ANM.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii înregistrată la staţiile meteorologice din România este de 434,7 mm la Piatra Neamţ, în anul 1912. La Bucureşti, cantitatea totală lunară, maximă absolută, este 316,5 mm şi a fost înregistrată în septembrie 2005, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret. În acelaşi an au fost înregistrate şi maximele absolute la Bucureşti-Afumaţi (287,1 mm) şi Bucureşti-Băneasa (269,6 mm). 1978, 2001, 2005 sunt exemple de ani în care luna septembrie a fost caracterizată de precipitaţii abundente înregistrându-se valori maxime absolute ale cantităţi lunare de precipitaţii.

Cantitatea maxima absoluta lunara de precipitatii cazuta in 24 de ore, la statiile meteorologice, este 161,4 mm si a fost inregistrata la Bucuresti-Filaret, in data de 20 septembrie 2005. Tot in aceeasi zi s-au inregistrat valorile maxime absolute ale cantitatii de precipitatii cazute in 24 de ore, in septembrie, si la statiile meteorologice Bucuresti-Afumati, 152,3 mm, respectiv Bucureşti-Baneasa, 126,4 mm.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Experti It

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 8 functii ignorate ale smartphone-ului care iti imbunatatesc considerabil viata

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Experti It


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea