Social

Meseria de vacar la fel de periculoasa ca si cea de gazar

Autoritatile considera ca profesia de crescator de este la fel de riscanta ca si cea de extractor al petrolului brut. Totodata, activitatile din invatamåntul universitar prezinta, in opinia oficialilor, aceleasi riscuri ca si cele din fabricarea margarinei si a incaltamintei. Angajatorii sunt obligati sa plateasca la fondul de accidente si tarife diferentiate in functie de riscul activitatii intreprinse. Incepand cu 1 ianuarie 2008, valorile acestor contributii au fost modificate. Noile coduri si tarifele aferente contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se regasesc in anexa 4, pe site-ul Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale. Tot aici aflam ca angajatorii sunt “rugati” sa selecteze codul CAEN potrivit actualizarii clasificarii activitatilor din economia nationala, aprobata prin Ordinul nr. 337/2007 al presedintelui Institutului National de Statistica. Uimitor este insa faptul ca din documentul oficial reiese ca activitati economice complet diferite au acelasi tarif de risc. In opinia specialistilor, cultivarea strugurilor si invatamantul universitar sunt la fel de periculoase ca si productia gazelor. Totodata, fabricarea margarinei si a incaltamintei, comertul cu amanuntul, productia cinematografica si activitatile de curatenie prezinta aceleasi riscuri ca si distributia combustibililor gazosi prin conducte. Mai mult, in opinia Ministerului Muncii, cresterea bovinelor de lapte poate produce la fel de multe accidente de munca si boli profesionale ca si extractia petrolului brut si a gazelor. Acelasi coeficient de risc il regasim in cazul fabricarii parfumurilor si a produselor cosmetice, precum si in transporturile aeriene de pasageri si de marfuri.

Calcule aberante

“Evaluatorii au luat date statistice – numarul de accidente de munca, numarul de decese, de cazuri de invaliditate temporara sau permanenta. In urma calculelor statistice au rezultat valori apropiate pentru categorii diferite de activitati. O adevarata evaluare a riscului de a face insa de catre un evaluator certificat, atestat, al unei societati de asigurari. Trebuie sa ai anumite cunostinte care nu se reduc la calcule statistice. Astfel, un parasutist nu ar trebui sa plateasca acelasi tarif de risc ca un arhivar al primariei. Exista o doza mare de formalism. Obligativitatea agentului economic este sa aiba toti angajatii asigurati intr-un sistem agreat de comun acord. Acest sistem de asigurari de accidente si boli profesionale acumuleaza bani, dar prestatiile care se fac sunt lente si ineficiente”, ne-a declarat vicepresedintele Blocului National Sindical, Ovidiu Jurca . Reprezentantii Ministerului Muncii sustin ca tarifele ar putea fi schimbate. “Deocamdata s-a lucrat cu un coeficient national. Acest tarif de risc pentru sectoarele de activitate este rezultatul unor calcule extrem de importante”, a declarat Nicolae Voinoiu, director in cadrul Inspectiei Muncii. Acesta a mai precizat ca actuala forma a codului CAEN nu este batuta in cuie, avand in vedere ca sistemul este intr-o faza incipienta, functionand doar de trei ani. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea