Social

Medvedev acuza SUA de criza economica globala

Razvan Ciubotaru Rusia vrea sa participe la stabilirea regulilor jocului financiar pentru a scoate lumea din criza provocata de egoismul si de agresivitatea economica ale americanilor.
 
Presedintele rus Dmitri Medvedev a subliniat slabiciunile economiei americane si a acuzat SUA ca se afla la originea actualei crize financiare, in fata secretarului american al Comertului si a peste 400 de reprezentanti ai marilor corporatii ruse si occidentale prezenti la Forumul Economic de la Sankt Petersburg .

„O subestimare a riscurilor de catre marile companii financiare si politica financiara agresiva a celei mai mari economii din lume au facut ca majoritatea populatiei planetei sa devina saraca“, a declarat Medvedev. Acesta a spus ca Rusia poate oferi o solutie pentru rezolvarea crizei economice, facand aluzie la recuperarea rapida a economiei Rusiei.

„Vrem sa participam la stabilirea noilor reguli ale jocului financiar international“, a fost insa conditia pusa de noul lider de la Kremlin. El a precizat ca Rusia va deveni a cincea a lumii pana in 2020. Secretarul american al Comertului, Carlos Gutierez, a apreciat discursul lui Medvedev, care a avut o retorica mult mai moderata la adresa Occidentului decat predecesorul sau. „Putem ajuta 500 de milioane de oameni sa scape de saracie. Insa fiecare tara trebuie sa faca sacrificii“, a spus Gutierez, referindu-se la „egoismul economic“ remarcat de Medvedev.

Participantii la forumul de la Sankt Petersburg au apreciat promisiunea lui Medvedev de a asigura independenta justitiei , de a proteja proprietatea privata si de a reduce interventia statului in economie. „De fiecare data cand interactionezi cu presedintele Medvedev nu poti sa nu vezi ca Rusia va juca un rol economic si politic mai important, ca una dintre marile puteri mondiale“, a spus presedintele companiei Coca-Cola, Muhtar Kent , citat de Bloomberg.

Raspunzand criticilor occidentale fata de limitarea investitiilor straine in 42 de sectoare strategice ale economiei ruse, Medvedev a spus ca legislatia rusa „este similara procedurilor aplicate in SUA“ si a cerut companiilor straine sa investeasca mai mult in economia rusa. El s-a declarat nemultumit ca investitiile straine nu depasesc 5% din PIB-ul Rusiei si se axeaza doar pe comert si pe exploatarea resurselor naturale. Presedintia rusa a criticat si politica de a limita accesul companiilor ruse pe piata occidentala.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea