Social

#retete gratuite #proteste medici #retete compensate #medici

Medicii protesteaza. Fara retete gratuite si compensate vineri si luni!

Medicii de familie protesteaza din nou, nemultumiti de conditiile din contractul cadru pe care l-a propus Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Doctorii sustin ca vineri si luni nu vor elibera retete compensate si gratuite.


Medicii de familie au anuntat ca sunt decisi sa refuze semnarea contractului cadru de acordare a serviciilor medicale incepand cu 1 aprilie, daca nu vor fi majorate bugetele alocate asistentei primare.

Ei au cerut retragerea de la publicare a contractului cadru 2016 - 2017 si prelungirea actualului contract pana la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele parti. 

Acest contract pe care il semnam cu CNAS impune mari restrictii, nu putem prescrie medicamente uzuale, pe care colegii nosti din Europa le pot prescrie. Nu putem recomanda investigatii medicale uzuale, pe care colegii nosti din Europa le pot prescrie. Circuitul pacientului este o mare problema. Accesul pacientului la anumite servicii este ingradit”, a spus Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

La randul ei, Doina Mihaila, presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a spus ca medicii de familie sunt considerati privati si primesc pentru o consultatie 10 lei, in timp ce un medic primar primeste 12,6 lei pentru o consultatie.

“De trei ani stam pe aceeasi suma, in conditiile in care utilitatile au crescut, iar salariul mediu pe economie a crescut de trei ori. Lunar sunt intre 10 si 15 servicii  nevalidate la medicii de familie. Ganditi-va la cati medici de familie sunt si care sunt economiile in sistem. Acestea nu sunt economii, ci furt pe fata", a mai spus Mihaila.

“Desi nu avem contract aditional semnat vom oferi consultatii. Pacientii ne inteleg. stiu ca este o situatie temporara si acest lucru este si un semnal de alarma pe care il adresam ca legislatia trebuie sa fie coerenta si sa lucram linistiti. Deocamdata consultam din inima, gratuit. Oamenii nu sunt lasati fara consultatie. Este un semnal de alarma ca trebuie sa existe normalitate si adevar si legislatia trebuie sa protejeze si pacientul si medicul. Nu avem contract cu Casa, nu putem sa oferim retete compensate sau gratuite. Ne dorim sa intram in normalitate si sa nu mai fim pusi sa semnam retroactiv. Prevederile contractului sa fie modificate sa nu mai existe ambiguitati. Aceste imputari le-a facut Curtea de Conturi Casei Nationale, Casa le-a trimis medicilor de familie. Aceste lucruri nu sunt normale. Aceste probleme legislative nu s-au rezolvat inca. Nu mai putem lucra cu teroarea ca vom fi pusi in astfel de situatii”, a declarat, pentru Romaniatv.net, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), Rodica Tanasescu.


Medicii ii roaga pe pacienti sa aiba rabdare si sa revina la inceputul saptamanii pentru retetele gratuite sau compensate. In cazul unor urgente, pacientii vor fi redirectionati catre spitale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea