Boli

#infectie covid # bolnavi covid #covid

Medicii au facut anuntul! Cand NU mai este contagios un bolnav de Covid

Pentru persoanele infectate cu Covid, dar si pentru cei apropiati lor, perioada de vindecare este cea mai grea din pricina faptului ca nu pot lua legatura cu cei dragi si trebuie sa stea in izolare pentru a nu le da virusul. Pacientii cu forme asimptomatice si usoare ale bolii sunt tratati acasa, unde  trebuie sa pastreze distanta fata de cei dragi.

 

Prin urmare, in cazul acestora apare des intrebarea “Cand nu mai sunt contagios?”

In urma numeroaselor cercetari, expertii din Germania au stabilit momentul in care un pacient infectat cu Covid nu mai este contagios. 

Potrivit cercetarilor realizate pe primul grup de persoane infectate cu Covid, din Germania, s-a permis stabilirea momentului in care externarea pacientilor bolnavi de Covid-19 nu mai presupune un risc pentru populatie. Acest lucru permite eliberarea de spatiu in spitale in situatia crizei de paturi libere, dar vine si in ajutorul celor tratati acasa, care trebuie sa mentina distanta fata de cei dragi. 

Intr-un comunicat comun, al clinicilor Charité din Berlín si Schwabing din Munchen, alaturi de Institutul de Microbiologie al armatei germane se arata ca un pacient nu mai este contagios in momentul in care probele extrase din zona nazofaringiana si fluidele expulzate prin tuse prezinta mai putin de 100.000 de copii ale genomului virusului, relateaza miercuri agentia EFE, potrivit Agerpres.

Rezultatele studiului arata ca in majoritatea cazurilor incarcatura virala in faringe s-a redus semnificativ fata de prima saptamana a bolii, iar in plamani ceva mai tarziu.

La opt zile dupa ce pacientii au prezentat primele simptome expertii inca nu reusisera sa izoleze particulele infectioase ale virusului, desi erau detectate copii ale genomului virusului in faringe si plamani.

“Aceasta descoperire ne permite sa tragem doua concluzii”, explica Roman Wolfel, directorul Institutului de Microbiologie al armatei germane si unul dintre principalii autori ai studiului.

In primul rand, „inalta incarcatura virala in faringe imediat ce apar primele simptome indica faptul ca pacientii cu COVID-19 sunt contagiosi inca de foarte timpuriu, posibil chiar inainte sa-si dea seama ca sunt bolnavi.

In acelasi timp, potentialul infectios al pacientilor cu COVID-19 pare sa depinda de incarcatura virala din faringe ori plamani. Acesta este un factor important pentru decizia privind momentul in care un pacient poate fi externat cat mai repede in cazul unei crize de paturi libere”, explica Roman Wolfel.

Conform acestor date, autorii studiului - ale carui rezultate sunt publicate in revista Nature - estimeaza ca pacientii contagiosi cu COVID-19 pot fi externati si plasati in carantina la domiciliu daca la zece zile dupa imbolnavire prezinta in fluidele expulzate prin tuse mai putin de 100.000 de copii ale genomului virusului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare