Social

# coronavirus mutatii #coronavirus

Medic pneumolog: Virusul este mai agresiv. Cazurile au devenit din ce in ce mai severe

Medicii care trateaza pacientii infectati cu noul coronavirus spun ca infectia este din ce in ce mai puternica, iar pacientii care ajung in spitale prezinta forme severe ale bolii.

Sefa sectiei de Pneumologie a Spitalului Judetean din Buzau, Nicoleta Bîrca, a dat noi detalii despre mutatiile pe care le-a suferit coronavirusul in ultimul timp:

"Virusul este mai agresiv. Asta am observat noi, medicii care tratam pacientii COVID. In ultima perioada cazurile au devenit din ce în ce mai severe.
Daca initial am avut primul val de pacienti asimptomatici sau cu forme usoare, din ce în ce cazurile au devenit mai severe, din ce în ce mai des cu afectiuni pulmonare, deci problema este foarte serioasa.
Am avut pacienti care s-au prezentat la debut cu accident vascular cerebral si ulterior am descoperit ca de fapt aveau infectie SARS CoV-2. Am stabilit diagnosticul pe baza de tomograf computer, deci aveau si leziuni pulmonare si test COVID pozitiv. Este clar ca debutul a fost un AVC, dar acesta a fost cauzat de coronavirus.

De asemenea, sunt leziuni hepatice pe care le-am întâlnit inclusiv la pacienti cu forme usoare. Nu putem sa ne culcam pe o ureche - sa spun asa – ca vom face o forma usoara, pentru ca nu avem de unde sa stim. Practic, virusul ataca toate organele si sunt din ce în ce mai putini cu forme usoare. Nu avem de unde sa stim ce forma vom face. Din pacate nu are legatura cu comorbiditatile pacientilor. Am avut pacienti tineri, fara niciun fel de alta problema de sanatate si care la un moment dat, undeva între zilele 5 si 10 au avut o evolutie proasta, au necesitat oxigen sau chiar transfer în terapie intensiva.

La nivel pulmonar apar niste zone de inflatie, ca urmare a luptei organismului de învinge acest virus. Aceste zone de inflamatie, din ce în ce mai mari practic împiedica schimbul gazos, deci oxigenul nu mai patrunde în alveolele pulmonare, dioxidul de carbon nu mai este eliminat asa cum trebuie si pacientul resimte acea nevoie de aer, lipsa de aer, dispnee, cum o numim noi în limbaj medical, care poate fi mai mult sau mai putin grava.
Aceasta lipsa de aer, de cele mai multe ori îi aduce la camera de garda, necesitând oxigeno-terapie, sau, mai grav, ajung la Terapie Intensiva intubati. Cam asta ar fi la nivel pulmonar. Pe lânga asta se pot produce diferite infectii bacteriene, dezvoltând pneumonii bacteriene si asa mai departe. Deci este o boala serioasa.

Problemele pulmonare apar si la asimptomatici, iar dupa câteva zile, atunci când apar simptomele, e posibil sa fie prea târziu.
si în analizele sanguine ale pacientilor asimptomatici regaseam modificari. Chiar si la nivel hepatic, renal, fara ca pacientul sa prezinte simptome.
Este de preferat, chiar daca este asimptomatic, pacientul sa se prezinte la medic, sa accepte evaluarea, pentru ca nu se stie cum va fi evolutia ulterioara. Nu tine de vârsta sau de alte afectiuni.

Tratamentul trebuie sa fie complex, trebuie sa fii cu ochii pe pacient în fiecare secunda. Este foarte greu. Un pacient poate vira foarte usor de la un pacient cu forma usoara a bolii, la un pacient cu o forma medie, severa", a declarat medicul pneumolog pentru Digi24.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea