Social

#maternitate #spital #mama #copil

Maternitatile din Romania, pericol pentru mame si copii

Maternitatile din Romania nu sunt intretinute in conditii bune, astfel ca in cazul unor furtuni puternice sau a unui cutremur de sase grade, cladirile devin adevarate capcane pentru mame si copii.

Incendiul de la Maternitatea Giulesti a atras atentia asupra situatiei precare in care se gasesc multi maternitati din tara noastra. 

"Spitalele au probleme la structura de rezistenta. Un incendiu putea fi prevenit, dar in cazul unui cutremur de cel mult sase grade multe dintre spitale nu vor rezista. Si asta fiindca de peste 20 de ani nu s-a mai investit in consolidarea lor. Ultima consolidare dateaza din anul 1984", a declarat pentru Gandul seful Colegiului Medicilor, prof. dr. Vasile Astarastoaie.

Bugetul spitalelor nu include insa fonduri pentru reconsolidarea cladirilor, toti banii fiind cheltuiti pentru salarii si servicii medicale .

Bebelusii se nasc in conditii din ce in ce mai precare si periculoase. In spitalul din Hunedoarea, la sectia Neonatologie nu exista nici un aparat de ventilat, folosit pentru bebelusii care nu pot respira singuri dupa nastere.

La Campeni, in judetul Alba, singurul neonatolog al sectiei are 78 de ani si lucreaza cu aparate vechi de 40 de ani, potrivit Gandul. Situatii grave sunt si in alte maternitati din tara: la Rupea (Brasov) nu mai exista anestezisti , neonatologi si nici asistente specializate pe ATI, in timp ce, in Lugoj, bebelusii se nasc la gura sobei, singura modalitate de incalzire a maternitatii.

Ministrul Sanatatii: "Si in alte tari se intampla. Cautati pe Google"

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke , a tinut o conferinta de presa dupa incendiul din Maternitatea Giulesti, care a luat viata a patru bebelusi si a ranit grav inca sapte.

Oficialul a explicat ca maternitatea va ramane inchisa pana la finalizarea anchetei si va fi igienizata inainte de reinceperea activitatii. Ministrul a explicat ca incidente asemanatoare au avut loc si in maternitati din alte tari. Cand i s-au cerut exemple, Cseke a raspuns: "Cautati pe Google".

 

Citeste si

Tragedie la Maternitatea Giulesti. Bebelusii morti si raniti nu au fost identificati 

Primele concluzii in cazul incendiului de la Giulesti: instalatia de aer conditionat era improvizata

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea