Social

# cod portocaliu de canicula #medici canicula #masuri canicula #canicula romania #canicula

Masuri pe canicula! Ce te sfatuiesc medicii

 

De marti, judetele Timis, Arad, Bihor si Satu Mare vor fi sub avertizare cod portocaliu de canicula, cand se vor inregistra temperaturi de 38-39 de grade, iar Bucurestiul si 32 de judete au fost atentionate cu cod galben, fiind anuntate temperaturi de 35-37 de grade si disconfort termic accentuat.

Medicii recomanda ca, in perioadele cu temperaturi care depasesc 37 de grade si cu indice de temperatura-umezeala (ITU) peste pragul critic, oamenii sa consume zilnic cel putin doi litri de lichide, fara sa astepte sa apara senzatia de sete, respectiv un pahar cu apa la fiecare 15-20 de minute. De asemenea, trebuie sa se consume cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii), deoarece acestea contin o mare cantitate de apa.

in zilele caniculare trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, pentru ca favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii, dar si de bauturi cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Medicii mai recomanda evitarea plimbarile prin soare, intre orele 10.00 si 17.00, dar si efortului fizic, iar in spatii inchise, aparatul de aer conditionat sa fie reglat astfel incat temperatura sa fie doar cu cinci grade mai mica decat temperatura ambientala.

Persoanele care trebuie sa iasa din casa in orele amiezii trebuie sa poarte haine din bumbac, in sau matase naturala, de culoare deschisa si sa aiba pe cap palarii de soare. Totodata, se recomanda, inainte de a pleca de acasa, aplicarea pe fata, brate si picioare a unei creme cu factor de protectie ridicat.

Copiii care vor pleca in tabara trebuie sa beneficieze de conditii corespunzatoare de cazare, iar alimentatia acestora sa respecte normele de igiena. De asemenea, cei care ii insotesc trebuie sa aiba grija ca acestia sa fie hidratati corespunzator, sa nu se joace in soare la orele caniculare, sa aiba capul acoperit, iar acolo unde exista bazine, copiii sa fie supravegheati pe toata durata scaldatului.

Medicii atrag atentia ca o alta categorie vulnerabila la temperaturile ridicate este cea a persoanelor varstnice si cu afectiuni cronice. Specialistii le recomanda acestor persoane sa ramana in casa intre orele 10.00 si 17.00, iar daca trebuie sa iasa din locuinta, sa foloseasca imbracaminte adecvata si sa aiba capul acoperit. Persoanele care sufera de anumite afectiuni trebuie sa continue tratamentul conform indicatiilor primite de la medici.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea