Social

Maruntisul UE, mult prea mic pentru romani

Salariile mici, in primul an si jumatate de mandat, si nesiguranta viitorului politic ii tin pe politicienii romani departe de listele electorale pentru PE.

Rar se intimpla sa prinzi mai mult de doua mandate si, cind vrei sa te intorci in viata politica interna, nu te mai stie nimeni in circumscriptia ta, nu mai poti sa faci campanie electorala clasica, pentru ca vii de afara si nu ai ce sa promiti si risti sa nu mai fii ales, a sintetizat deputatul PSD Eugen Nicolicea unul dintre motivele pentru care politicienii romani fug de listele pentru Parlamentul European. La propriu. Nicolicea, despre care se zvonea ca va avea un loc eligibil pe listele pentru Parlamentul European, nu numai ca a infirmat zvonul, dar ne-a spus ca nu este avantajos sa fii europarlamentar.

Mandat scurt, salariu mic , riscuri multe

Un alt deputat PSD, Ioan Timis, afirma ca reticenta multora de a candida vine, in primul rind, de la faptul ca primul mandat este scurt, de un an si jumatate. Timis ne-a explicat ca atunci cind se vor desfasura alegeri in toate statele din UE, in 2009, la noi se va vota pe liste de regiuni si este infinit mai greu sa prinzi un mandat din patru, pe o raza de cinci judete, decit un mandat din sapte, intr-un singur judet, pentru Camera Deputatilor.

In plus, mai spune Timis, si campania electorala este de un alt tip decit cea pentru Parlamentul national si nu poti sti daca vei convinge electoratul. Ar mai fi un impediment pentru care nu prea se inghesuie nimeni sa candideze: salariul mic pe care europarlamentarii romani il vor primi in acest mandat de un an si jumatate - 1.200 de euro.

Aceasta, in timp ce ceilalti europarlamentari au salarii intre 6.000 si 14.000 de euro, in functie de nivelul economic al tarii din care provin. Din 2009, situatia se va schimba insa si va exista un salariu unitar pentru toti europarlamentarii. Conform unor informatii neoficiale, acesta va fi de 9.000 de euro sau de 11.000 de euro.

Exceptiile Anastase si Popa

Printre politicieni, 2 a chestionat, prin sondare, peste 70 de parlamentari si nimeni nu era interesat sa candideze pentru a deveni europarlamentar. Cu o exceptie. Eu sint decisa sa continuu in Europa.

Am avantajul ca aici am acces la foarte multa informatie, se face o cu totul alta politica si, cum am 30 de ani, pot capata o mare experienta pe care ulterior sa o folosesc in tara, declara deputatul PD Roberta Anastase, actualmente euroobservator. Potrivit unor informatii, si liberalul Nicolae Vlad Popa, in prezent observator, va candida. In rest, nici unul dintre partidele politice parlamentare nu a demarat pina acum pregatirile pentru acest eveniment.

La PSD se fuge cel mai tare de euroalegeri. Mai mult, trei dintre euroobservatorii partidului - Valeriu Zgonea, Serban Nicolae si Titus Corlatean - au renuntat la aceasta calitate. De la 1 februarie 2008, Romania va avea 35 de mandate in Parlamentul European. Se estimeaza ca alegerile ar putea avea loc intre aprilie - iunie 2007.

O sansa pentru bibanii partidului

Nu numai senatorii si deputatii in functie nu sint interesati de Parlamentul European, ci si politicienii din linia a doua, din afara Parlamentului. Vicepresedintele PRM, Augustin Bolcas, ne-a declarat ieri ca in partid inca nu s-a discutat nimic privind problema alegerilor europene, dar, in situatia in care nu vor exista voluntari, fie vom desemna noi, cei din conducere, citiva parlamentari, fie vom desemna din rezerva de cadre.

In caz ca va fi penurie de candidati, secretarul general al PNL, Dan Motreanu, mizeaza pe echipa de tineret. Oricum, la Parlamentul European trebuie sa trimitem oameni care sa cunoasca bine doua limbi de circulatie internationala, oameni care sa aiba conceptii europene. Si la nivelul tineretului liberal avem astfel de oameni.

In 2009, romanii vor putea candida in afara granitelor

La ora actuala sint inregistrate la Senat trei proiecte de lege privind alegerile pentru Parlamentul European. Unul apartine deputatului PSD Vasile Puscas, altul, deputatului PC Daniela Popa, unul venit de la MIE si urmeaza ca si PD sa depuna unul. Toate proiectele vor fi puse pe masa Comisiei parlamentare, special constituita pentru elaborarea noii legislatii electorale (presedinte Mihai Voicu, PNL), si cei 15 senatori si deputati vor amesteca toate textele pentru a scoate legea propriu-zisa.

Deputatul PSD Vasile Puscas crede ca din cauza timpului scurt nu vom avea alegeri in aceasta toamna, dar le vede in primavara viitoare. Tot Puscas ne-a mentionat ca, pentru 2007, s-ar putea opta in alegeri pentru varianta cu o singura lista nationala sau pentru varianta cu liste regionale, dar in 2009 va fi obligatorie cea de-a doua varianta, conform normelor europene pentru statele cu minimum 20 de milioane de locuitori.

Tot in 2009, mai spune Puscas, 10% dintre locurile pe liste trebuie rezervate pentru potentiali candidati din alte tari din UE. Exista deci posibilitatea ca Romania sa fie reprezentata de un ungur, un bulgar, un francez etc. dar si invers, romani sa candideze si sa reprezinte alte state.

Ce vor face euroobservatorii?


Adrian Cioroianu (senator PNL): Nu m-am hotarit inca. Tocmai sint in perioada in care reflectez ce voi face.

Konya-Hamar Sandor (deputat UDMR): Am tot timpul sa meditez pina in primavara. Acum nu stiu ce voi face.

Alexandru Athanasiu (senator PSD): Nu este o decizie a mea, partidul va decide. Din punctul meu de vedere, este prematur sa ma pronunt.

Ovidiu Silaghi (PNL): Este o provocare sa fii europarlamentar. Nu ascund intentia ca as fi tentat sa candidez, dar acest lucru depinde de mai multi factori si, din aceasta cauza, acum nu pot sa ma pronunt.

Corina Cretu (PSD): Nu sint inca hotarita. Pe de o parte, consider ca mai am multe de facut in tara, pe de alta, pot spune ca am acumulat o bogata experienta la Parlamentul European. Sa vedem ce va decide partidul. Parca as inclina sa candidez.

Vlad Hogea (PRM): Este prematur sa dau un raspuns. S-ar putea sa doresc sa candidez, dar ultimul cuvint il au partidul si dl presedinte Vadim.

Roberta Anastase (PD): Eu sint decisa sa continuu in Europa.

Optiune riscanta

De la 1 ianuarie 2007, cind adera Romania, si pina cind vor fi organizate alegeri pentru Parlamentul European, euroobservatorii romani vor deveni parlamentari europeni in toata regula. Dar, potrivit normelor UE, aceasta demnitate este incompatibila cu cea de reprezentant in Parlamentul national, asa ca euroobservatorii vor fi pusi sa aleaga intre cele doua pozitii.

Alegerea se poate dovedi riscanta pentru euroobservatorii care opteaza pentru citeva luni pentru statutul de parlamentar european . Acestia vor renunta la demnitatea de deputat in Parlamentul Romaniei, fara a avea siguranta ca vor fi alesi pentru Parlamentul European in cadrul scrutinului organizat la citeva luni dupa aderarea la UE.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea