Social

Marko Bela, un miliard din carti inca nescrise

Liderul UDMR Marko Bela a incasat anul trecut, din drepturi de autor , 900 de milioane de lei, potrivit declaratiei sale de avere.

El spune ca banii provin atit de la cartile scrise, cit si de la cele pe care ar urma sa le scrie in urmatorii cinci ani, in baza unui contract de cesiune incheiat cu o editura misterioasa, pe care a refuzat sa o nominalizeze.

Drepturile de autor susceptibile a fi incasate anul trecut din lucrari scrise pot proveni de la volumul de poezii din 2004, scos in 500 de exemplare la un pret de 150.000 de lei, si din cel de interviuri, editat in 1.000 de exemplare la un pret de 165.000 de lei.

Drepturile de autor din aceste lucrari abia daca pot acoperi 30 de milioane de lei. Pentru restul de bani, pina la 900 de milioane, vicepremierul ar trebui sa scrie in urmatorii cinci ani carti cu un tiraj total de 45.000 de exemplare.

Editorii, criticii si agentii literari apreciaza ca sumele incasate de vicepremierul Marko Bela sint mult peste nivelul pietei de carte.

Vicepremierul Marko Bela a incasat aproape un miliard de lei pentru cartile pe care urmeaza sa le scrie, de la o editura pe care o tine secreta.

90.000 RON si un maruntis de 16.000 de forinti (60 de euro) este mica avere strinsa in 2005 de vicepremierul pe probleme de cultura, Marko Bela. Banii figureaza in declaratia de avere la capitolul venituri din drepturi de autor.

Cum justifica liderul UDMR, Marko Bela, succesul financiar al operei sale? Drepturi de autor incasate pentru opera literara scrisa si nescrisa, explica vicepremierul, cunoscut si ca poet de limba maghiara .

Zgircit la vorba

Contactat de 2, Marko Bela a raspuns initial lapidar la intrebari. A spus doar ca sumele provin din drepturile de autor vindute in avans unei edituri pentru opera sa literara inca nescrisa. Reprezinta drepturile mele de autor pentru ceea ce voi publica de acum incolo.

Mi-am vindut drepturile de autor in domeniul literaturii, nu pentru opera politica, ne-a spus, initial, Marko Bela.

L-am intrebat cu acelasi prilej carei edituri a vindut aceste drepturi de autor. Marko Bela a evitat sa dea un raspuns: Nu conteaza Si am sa va rog sa ma scuzati acum. Am o intilnire.

Editura misterioasa

Ulterior, la o a doua discutie, dupa insistente, liderul UDMR a afirmat ca in sumele incasate intra si drepturi de autor pentru carti deja publicate, iar cele pentru lucrari inca nescrise au fost vindute pe o perioada de cinci ani.

Editura trebuie sa-mi editeze toate cartile. Se include aici si ce voi scrie in poezie in urmatorii cinci ani. Din pacate, sint cam sceptic ca voi scrie prea mult in acesti ani. Poate daca voi iesi din politica, afirma vicepremierul.

Editura careia i-a incredintat drepturile de autor este din Transilvania, spune liderul UDMR. Are legaturi cu o alta editura din Ungaria, insa Marko Bela n-a dorit sa ne spuna numele acestora. Nu este un secret, insa am convenit sa ramina deocamdata confidential , mai spune Marko.

Am avut nevoie de bani

Liderul UDMR a adaugat ca nu este vorba nici de Editura Mentor, unde el detine actiuni, si nici de editura unde a publicat in ultimii ani, Palas Akademia din Miercurea-Ciuc. Contractul dintre editura si vicepremier ar fi fost semnat in toamna anului trecut.

Am avut nevoie de bani, explica Marko Bela. Prima carte care va aparea in urma contractului de un miliard de lei va fi o carte de poezie pentru copii, ce va aparea in doua, trei luni. Va fi o carte publicata in conditii grafice deosebite, spune liderul UDMR.

Reteta financiara

In ultimii ani, Marko Bela a publicat doua carti susceptibile a-i fi adus drepturi de autor pe anul 2005. Un volum de poezii in 2004 si o carte de interviuri anul trecut, ambele scoase la Editura Palas Akademia.

Directorul editurii, Toszer Jozsef, spune ca prima a aparut intr-un tiraj de 500 de exemplare, iar cealalta de 1.000 de exemplare. Preturile de catalog sint de 150.000 de lei la cartea de poezii si de 165.000 de lei la cea de interviuri.

Rezulta o reteta financiara de 240 de milioane de lei, presupunind ca la ambele volume s-a vindut tot tirajul. Cum drepturile de autor reprezinta in jur de 10-12 la suta din incasari, rezulta ca Marko Bela putea incasa din carti publicate maximum 30 de milioane de lei. Diferenta pina la cele 900 de milioane aflate in conturi reprezinta bani primiti pe opera nescrisa, platiti de o editura misterioasa.

Analizind antecedentele literar-financiare ale liderului UDMR, poate fi estimat efortul pe care ar trebui sa-l faca, astfel incit investitia editurii sa fie eficienta.

Daca din cele doua tiraje insumind 1.500 de exemplare a primit 30 de milioane de lei, pentru cele 900 de milioane deja primite Marko Bela are de scos in urmatorii cinci ani carti al caror tiraj trebuie sa insumeze 45.000 de exemplare. Sau sa faca altceva.

Cam multi bani, totusi

Editorii si criticii sint uimiti de succesul financiar remarcabil al vicepremierului Marko Bela.

Bogdan Stanescu, redactor-sef Polirom, editura care administreaza Cartea Romaneasca, unde au publicat numerosi poeti tineri: Nici daca ar fi T.S. Eliot renascut nu ar putea obtine atiti bani in avans de la o editura din Romania pentru un volum de poezie, dat fiind ca aceasta se adreseaza unui public extrem de restrins in ziua de astazi.

Nicolae Manolescu, critic literar: Am mari indoieli. Nu avem o editura care sa publice versuri in limba maghiara si nu stiu ca Marko Bela sa fi fost tradus in romana, poate doar citeva poezii. Stiu ca a luat un premiu al Uniunii Scriitorilor in 1980, cu volumul Schelet de fluture, la categoria literatura minoritatilor.

Nicolae Tzone, directorul Editurii Vinea, specializata pe poezie: A luat cumva Marko Bela Premiul Nobel si nu stiu eu? Nu cred asa ceva. Un tiraj mediu de poezie e de 500 de exemplare. Platindu-i autorului o suma maxima, adica 10%, si presupunind ca volumul s-ar vinde cu 10 RON, poetul in cauza s-ar alege doar cu 500.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: SteamOS poate fi descarcat incepand de astazi

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului