Social

#sarbatoare 5 martie #Sambata Mortilor #Mosii de iarna #sarbatoare

Mare sarbatoare! Ce nu ai voie sa faci cu niciun chip

Sambata, 5 martie, crestinii ortodocsi din Romania ii pomenesc pe cei dragi trecuti in nefiinta. Conform traditiei populare, aceasta sarbatoare este numita si "Mosii de iarna" sau "Sambata mortilor"!


Mosii de iarna (Mosii cei mari) deschid seria celor sapte sambete ale mortilor, incheiata cu Sambata lui Lazar (pe 23 aprilie), in care crestinii ortodocsi fac parastase.

In unele zone ale tarii se spune ca sufletele mortilor vin in aceasta zi pe pamant, in timp ce credinciosii dau de pomana mancare gatita pentru ca spiritele sa ii ocoleasca. Sufletele trecute in nefiinta vin sa se hraneasca cu mireasma si aburii bucatelor pe care credinciosii le gatesc, astfel incat sa le ajunga intreg anul.

De Mosii de iarna, conform obiceiului, se dau de pomana sarmale, placinta, vin, coliva, colaci si fructe. La mormintele rudelor, oamenii trebuie neaparat sa aprinda cel putin doua lumanari, care au rolul de a incalzi sufletele mortilor.

Credinciosii trebuie sa aprinda cel putin doua lumanari - numarul minim necesar, potrivit superstitiilor, pentru a incalzi sufletele mortilor - la mormintele celor dragi.

Femeile nu au voie sa munceasca!

In trecut, Mosii de iarna erau cunoscuti, in lumea satului, in special, si drept ”Mosii de piftii”, fiindca in aceasta zi se mananca piftie si alte racituri. Femeile care calca traditia si lucreaza in aceasta zi sunt pedepsite sa tremure ca piftia!

Sursa foto: adevarul.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea