Social

Manualul comun de istorie europeană

Ministrul german al educaţiei, Annette Schavan, a provocat o vie dezbatere la nivel european prin propunerea sa de introducere a unui manual comun de istorie europeană în şcolile din statele membre ale Uniunii Europene. Ideea a fost prezentată oficial omologilor săi din UE cu ocazia reuniunii informale de la Heidelberg din 1-2 martie, relatează Deutsche Welle, preluată de Rompres. Proiectul german este susţinut şi de ministrul belgian al educaţiei, Oliver Paasch, care consideră că cetăţenii Europei cunosc prea puţin istoria europeană şi, din această perspectivă, "un manual comun de istorie ar putea avea o contribuţie valoroasă. În timp ce Germania, ţară care deţine în acest moment preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, promovează intens respectiva idee, în care vede o modalitate de prevenire a repetării unor catastrofe precum cele două războaie mondiale, există şi unele state reticente faţă de această propunere, printre ele numărandu-se în special Marea Britanie, Polonia şi Olanda, care se tem că, prin această iniţiativă, Germania ar încerca să rescrie istoria. "Nu credem că aşa ceva este posibil", a spus ministrul polonez al educaţiei, Roman Giertych, care a sugerat, în schimb, un manual comun de istorie germano-polonez, după modelul celui franco-german, care a fost publicat anul trecut. Un manual comun de istorie au în proiect şi Romania , şi Ungaria. Istoricul David Starkey a declarat, pentru BBC, că ceea ce face Europa atractivă sunt tocmai diferenţele ei, chiar dacă acest lucru contribuie la conflict, iar un manual unic de istorie ar încerca să anuleze aceste puncte de vedere diferite.
loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Revolutia fiscala - ce venituri vom avea din ianuarie 2018

Experti Financiar

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce este si ce implicatii are Split TVA?

Experti Financiar

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Experti Financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila:  Condu-ti tu cariera, nu lasa cariera sa te conduca!

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Cum iti gasesti un job pe timp de criza?

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.