Social

#specialisti #sfaturi #sistem de avertizare #seism #cutremur

Manual de supravietuire in caz de cutremur

Cutremurul inregistrat sambata in Capitala si in alte cateva orase din tara au readus in atentia romanilor sfaturile specialistilor despre ce trebuie sa facem in caz de cutremur. Cu aceeasi ocazie am aflat ca tara noastra are unul dintre cele mai moderne sisteme de avertizare in caz de cutremur din Europa.

Specialistii ne recomanda ca, in caz de seism, sa ne adapostim in zonele de sub mese sau birouri grele, colturile camerelor, zonele de langa stalpii de rezistenta ai cladirii. Trebuie evitate vecinatatile cu sobe, oglinzi, biblioteci, mobila inalta. Locurile periculoase pot fi bucataria, zonele de langa ferestre sau oglinzi, lifturile si scarile blocurilor.

In cazul in care ne aflam afara, cel mai indicat este sa cautam o zona cat mai libera, ferita de ferestre, cladiri, stalpi de electricitate sau de telefon ori alte obiecte care ar putea sa cada din cauza zguduirii. Pentru cei care se afla intr-un vehicul, cel mai indicat ar fi sa traga pe dreapta intr-un loc sigur, in asa fel incat sa nu blocheze soseaua, pentru a lasa drum liber masinilor de salvare si pompieri.

Conform Cotidianul, specialistii au elaborat si un manual de supravietuire in caz de cutremur, destinat elevilor. Acestia ar trebui sa aiba la indemana rucsacuri care sa contina doua sticle cu apa de 0,5 litri, pahare din plastic, doua pachete de biscuiti, trusa de prim ajutor , sapun, prosop, servetele, hartie igienica , pasta de dinti, lanterna, radio, un pulover, caciula, pelerina de ploaie, doua perechi de ciorapi, doua dresuri groase, doua tricouri, doua perechi de chiloti, un carnetel cu numere de telefon si bani. In plus, elevii trebuie sa aiba planurile casei, ale scolii si ale cartierului in care locuiesc si pentru a nu intra in panica, sa incerce sa numere rar pana la 100.

Romania are sistem unic de avertizare in caz de cutremur

In ultimele luni, ca de altfel ca atunci cand se vorbeste despre un seism, specialistii au declarat ca tara noastra beneficiaza de serviciile unui sistem de avertizare anti-seism, unic in Europa, inventat de Institutul National de Cercetare pentru Fizica Pamantului . El cuprinde un ansamblu de echipamente conectate la senzori de adancime si suprafata din Vrancioaia si Plostina, judetul Vrancea. De serviciile lui beneficiaza deja toate sectoarele din industria nucleara din tara noastra.

Potrivit Realitatea TV, in caz de seism sistemul lanseaza avertismente cu aproximativ 20 de secunde inainte de producerea acestuia, astfel ca instalatiile de gaze, de curent electric sau alimentare cu apa din orice colt al Romaniei pot fi oprite.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea