Social

#mama #copil #concediu postanatal

Mamele ar putea fi concediate in al doilea an de concediu de ingrijire a copilului?

Din noua legislatie care reglementeaza indemnizatia si concediul de crestere a copilului, lipseste interdictia patronilor de a concedia mamele in al doilea an de concediu .

vor putea fi concediate in al doilea an, daca OUG 111/2010 nu va fi modificata.

In propunerea legislativa, interdictia de concediere a mamelor este valabila doar pentru primul an de , insa aceasta ar putea fi modificata inainte de trimiterea in Senat.

"In cel mai scurt timp OUG intra in camera decizionala, la Senat. Vom aduce amendament la aceasta scapare, pentru ca intr-adevar am introdus doar concediul pana la un an, respectiv trei luni pentru copil cu handicap, o sa adaugam si perioada de doi ani", a declarat Corches, director general Ministerul Muncii, citata de Realitatea.net.

Incepand cu 1 ianuarie 2011, parintii pot alege intre cele doua variante de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului .

In cazul concediului maternal de 1 an, valoare indemnizatiei este de 75% din veniturile pe ultimele 12 luni, minim - maxim 3.400 lei cu posibilitatea ca parintele sa ia concediu fara plata pana cand copilul implineste varsta de 24 de luni. In cazul in care mama se intoarce la serviciu inainte de termen, va primi o prima lunara de 500 de lei, pana cand copilul implineste 12 luni.

Pentru concediul maternal de 2 ani, valoarea indemnizatiei variaza intre 600 lei si 1.200 lei, iar mamele nu primesc prima de reintoarcere la locul de munca.

Citeste normele metodologice de aplicare a OUG 111/2010 AICI.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea