Social

Maidanezul protejat in instanta

Ciinele suspectat de uciderea cetateanului japonez provoaca premiere in justitia romaneasca. Asociatia Cutu Cutu a obtinut in instanta garantia ca hingherii nu vor omori ciinele incarcerat, cel putin pe durata anchetei. Aceeasi asociatie si-a luat avocat pentru a demara o investigatie paralela cu cea oficiala. Chiar daca autoritatile au declansat o campanie de prindere a ciinilor, numarul celor muscati de maidanezi a ramas acelasi.

Principalul suspect in uciderea cetateanului japonez a fost revendicat in instanta de Asociatia Cutu Cutu, care vrea sa fie sigura ca maidanezul nu va fi ucis si ca va putea fi adoptat dupa finalizarea anchetei. In atitia ani de activitate, n-am vazut ciine fara stapin sa ucida. Eu presupun ca este vorba despre un ciine de rasa, cu stapin, dresat sa atace. Noi vrem sa fim siguri ca nu-l omoara si la sfirsitul anchetei vrem sa-l adoptam, spune Marcela Lungu de la Cutu Cutu. Cei de la asociatie, care este un virf de lance, spun ca au depus pe 2 februarie o ordonanta prezidentiala impotriva Administratiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA), cu termen de judecata pe 9 februarie, si au obtinut un certificat de grefa de la Judecatoria sectorului 3, conform caruia ASA nu are voie sa omoare acesti ciini presupus ucigasi, pentru ca trebuie sa-i pastreze ca probe in proces. Cutu Cutu si Brunopet, o alta asociatie pro-ciini, si-au angajat si un avocat care sa demareze un proces paralel cu cel oficial, care sa elucideze controversele din cazul maidanez versus Hajime Hori.

Ciinele dupa gratii

Medicului veterinar Magda Popescu, de la ASA, nu-i vine sa creada: Au cerut in instanta sa adopte ei ciinele respectiv. Dar el este in cercetari, pina nu-l elibereaza politia, nu se poate da nimanui. Va dati seama ca, daca e gasit vinovat, nu se mai da nimanui, fiind un ciine dovedit agresiv, deci pericol public . In legea noastra, ciinii agresivi nu se dau spre adoptie, ci sint destinati eutanasierii.

Vorbim aici de o decizie a instantei care ma obliga sa pastrez ciinele pina la data de 9 februarie, urmind ca apoi sa fie incredintat fundatiei. Pina aici s-a ajuns, nu-i vine a ride nici Simonei Panaitescu, directorul ASA. Personal, mi-e greu sa cred ca acesta e ciinele care l-ar fi muscat pe cetateanul japonez. E prea blind, prea speriat. Dar specialistii vor stabili, a mai spus ea.

Vecina japonezului a murit de inima rea

Marcela Lungu, de la Asociatia Cutu Cutu, sustine ca, la o adica, si hingherii au omorit un om, pe doamna Dumitrescu, vecina de bloc cu japonezul, care a facut infarct cind hingherii i-au arestat-o pe Lili, ciinele pe care il hranea de 12 ani.

Cei de la ASA sustin ca politistii ar fi pe urmele maidanezului Bosche, un alt suspect in cazul mortii lui Hajime Hori. Bosche ar fi fost vazut de martori, dar un vecin l-ar fi adapostit in apartamentul sau, iar hingherii nu au mai primit nici o reclamatie pe numele lui Bosche.

Mai putini ciini, tot atitea muscaturi

Desi autoritatile locale din Bucuresti au inceput inca de saptamina trecuta stringerea ciinilor maidanezi de pe strazi, numarul persoanelor muscate de ciini si care ajung la spital pentru ingijiri medicale a ramas acelasi. Astfel, intre 30 si 50 de oameni s-au prezentat zilnic la Centrul antirabic al Institutului de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti. De vineri pina luni au fost consultate 180 de persoane, unele fiind cazuri noi, altele in tratament, dupa cum a declarat ieri Mariana Mardarescu, sef de sectie la spitalul bucurestean. Medicul a precizat ca este prea devreme sa se vorbeasca despre o reducere spectaculoasa a numarului oamenilor muscati de ciini, pentru ca adunarea maidanezilor este o operatiune dificila. Saptamina trecuta, in doar trei zile, in jur de o mie de ciini au fost strinsi din Bucuresti, insa aproximativ jumatate dintre ei au fost ceruti inapoi de diverse persoane. (Razvan Vintilescu)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea