Social

Mai ajunge Putin la Summit?

Statutul de candidat NATO al Ucrainei si Georgiei ar putea anula vizita lui Putin in cadrul Summit-ului NATO de la Bucuresti, conform declaratiilor facute de ambasadorul Olandei. In plus, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat astazi ca presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau american George W. Bush vor discuta, atat la summitul NATO de la Bucuresti, cat si ulterior la Soci, despre CFE, scutul american antiracheta si alte probleme de securitate .

 

Problema aderarii Ucrainei si Georgiei la Planul de actiuni privind aderarea la NATO va fi una dintre cele mai controversate chestiuni de pe agenda summitului de la Bucuresti. Mai multe tari, in frunte cu Germania si Franta, se opun aderarii celor doua tari la Planul de actiuni privind aderarea la NATO. Toate chestiunile in cadrul Aliantei Nord Atlantice sunt adoptate doar cu acordul tuturor celor 26 de membri.

Pentru acordarea Ucrainei si Georgiei la Planul de actiuni privind aderarea la NATO s-au pronuntat in special membrele NATO din Europa de Est - Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Cehia si Canada.

Presedintele Rusiei Vladimir Putin a amenintat recent ca isi va directiona rachetele impotriva Ucrainei in cazul aderarii acestei tari la NATO. De asemenea, presedintele ales al Rusiei Dmitri Medvedev a calificat drept "extrem de bulversanta pentru securitatea europeana" o eventuala aderare a Georgiei si Ucrainei la NATO.

Alte subiecte pe care le vor aborda cei doi sefi de stat sunt chestiunea rachetelor cu raza medie si scurta de actiune si demilitarizarea spatiului cosmic.

Rusia si Statele Unite poarta o raspundere speciala pentru securitatea regiunii euro-atlantice, a declarat Lavrov. Potrivit sefului diplomatiei ruse, convorbirile ruso-americane asupra scutului antiracheta continua, pozitia Moscovei ramanand aceeasi, de opozitie fata de proiectul american. In schimb, a spus el, Rusia propune crearea unui sistem colectiv cu participarea Rusiei, Statelor Unite si tarilor europene.

Declaratiile lui Lavrov intervin dupa ce miercuri seara presedintele american George W. Bush anuntase ca a fost invitat de omologul sau rus la o intalnire informala la Soci, dupa summitul NATO de la Bucuresti la care participa ambii sefi de stat.

 

Presedintele american a precizat ca va merge in Rusia dupa vizita din Croatia, programata pentru 4-5 aprilie. Bush isi va incepe turneul european in 1 aprilie in Ucraina, iar in 2-4 aprilie se va afla la Bucuresti pentru summitul NATO.

Proiectul scutului american, care ar trebui sa fie amplasat pana in 2012 in Polonia si in Cehia, a tensionat relatiile cu Rusia in ultimele luni. Statele Unite spun ca este vorba despre apararea aliatilor europeni in fata unei amenintari balistice din partea unor state precum Iranul, dar Rusia considera acest proiect o amenintare la adresa securitatii sale.

Vizita recenta in Rusia a secretarului de stat american, Condoleezza Rice, si a secretarului apararii, Robert Gates, pare sa fi marcat apropierea de un acord intre cele doua mari puteri in acest dosar. Statele Unite au facut Rusiei propuneri vizand calmarea temerilor sale cu privire la scut, propuneri catalogate de Moscova drept o garantie ca dispozitivul antiracheta nu ii va afecta securitatea.

 

Georgia a trimis ieri o delegatie la Bruxelles pentru a promova cererea tarii de integrare in Alianta Nord-Atlantica . Oficialii georgieni spera ca majoritatea statelor NATO sa sprijine solicitarea autoritatilor de la Tbilisi, cu ocazia summit-ului de la Bucuresti de saptamana viitoare. Ministrul georgian de externe, David Bakradze, a declarat ca acordarea statului de candidat la NATO Georgiei va garanta mentinerea pacii in regiunile separatiste Abhazia si Osetia de Sud.

Totodata, presedintele SUA George Bush a declarat intr-un interviu acordat publicatiei ucrainene Glavred ca, in opinia sa, pregatirile de aderarea Ucrainei la NATO si aderarea in sine in viitor la Alianta ar fi benefice pentru aceasta tara. Bush considera ca la summitul NATO la Bucuresti urmeaza a fi aratat clar "drumul inainte" pentru promovarea Ucrainei si Georgiei spre aderarea la NATO.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea