Social

Macovei, umilita pina la lacrimi

Coalitia PNL-PSD-UDMR, sprijinita prin absenta de PD, faulteaza anticoruptia. Ministrul Justitiei a parasit exasperat Comisia juridica dupa ce deputatii au dat peste cap tot capitolul referitor la interceptari din Codul de procedura penala.

Luata peste picior si umilita de mai multe ori pentru ca argumenta pe un ton apasat mentinerea propunerilor ministerului, Monica Macovei a parasit cu ochii in lacrimi sedinta Comisiei juridice inainte de final.

Ministrul Justitiei s-a revoltat pentru ca deputatii au redus durata totala a interceptarilor de la 180 de zile la 120, iar, in caz de urgenta, procurorul nu va putea dispune inregistrarea convorbirilor trei zile cit cerea ministerul, ci doar 24 de ore.

In plus, deputatii au decis ca interceptarea se dispune numai daca sint indeplinite cumulat mai multe conditii: indicii ca se pregatesc sau s-au savirsit infractiuni, identificarea participantilor care nu poate fi facuta prin alte mijloace, iar, in plus, cercetarea trebuie sa fie intirziata.

Se impiedica urmarirea penala

In acest fel se impiedica urmarirea penala. Nu se vor mai putea intercepta telefoanele celor care au comis infractiuni niciodata. Nu stiu ce interese sint si care este rostul celor sustinute de deputati. Nu mai are rost sa stau, pentru ca toate argumentele pe care le prezint sint inutile.

Voteaza in functie de alte criterii si nu de argumente, a afirmat la plecare Monica Macovei. Intre ea si restul deputatilor avusesera loc mai multe incidente. Dati-ne voie sa gindim si cu capetele noastre. Nu aveti simtul ridicolului si al dreptului, a tipat la ea presedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon.

Tot ce am facut pina acum este egal cu zero, nu inteleg de ce pentru un articol retrimis discutam acum tot articolul, a replicat Macovei, dupa care s-a ridicat de pe scaun si cu ochii in lacrimi a parasit incinta.

Deputatii PD au lipsit

In afara de consilierul care o insotea, nici un deputat al puterii nu a deschis gura pentru a sustine propunerile Monicai Macovei. Cei doi deputati PD - partid care afirma ca-l sustine pe ministrul Justitiei - Augustin Zegrean si Daniel Buda au absentat.

Unul era plecat in strainatate cu probleme personale , iar celalalt a plecat la Cluj pentru manifestari dedicate Zilei copilului. Pe acestia i-au inlocuit colegi de partid de la Comisia de cultura si de aparare, insa nici unul nu a scos un cuvint. Ce sa le fac.

Doamna Macovei trebuia sa amine sedinta pina luni. Nu stiu ce pozitie au avut ceilalti colegi, dar eu am vorbit cu domnul Buda si mi-a zis ca era la Comisie, a afirmat deputatul PD Augustin Zegrean, plecat din tara. Deputatul PD Daniel Buda nu a raspuns la telefon.

Olteanu: Nu vrem sa se creeze abuzuri

Deputatii PNL care au votat pentru reducerea termenului de interceptare in caz de urgenta de la 72 de ore la 24 de ore au avut mandat de la partid. Nu vrem sa se creeze abuzuri, le-a luat partea liberalilor din Comisia juridica presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. El a sustinut ca e vorba despre reglementari care privesc respectarea drepturilor omului.

Ce vreti, doamna, n-am votat cu PSD, lasati-ne in pace!, a replicat destul de nervos deputatul PNL Dragos Ujeniuc, intrebat de ce a votat amendamentele PSD in loc sa o sustina pe Monica Macovei. Este vorba despre un exercitiu de imagine al unor colegi care, atunci cind vad presa , voteaza dupa cum ii taie capul, a rezumat presedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon, de ce s-au coalizat PNL cu PSD si UDMR.

Trei zile de inregistrari provizorii in Germania si in Olanda

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Justitiei, prelungirea duratei inregistrarii la trei zile este necesara in cazuri urgente, precum sint cele in care trebuie administrate probe in diferite locuri din tara (de multe ori la frontiera), situate la distante semnificative de locul in care se afla instanta ce poate emite autorizatia de interceptare si inregistrare.

Potrivit ministerului, inregistrarea provizorie este supusa controlului judecatorului, care o poate anula. In comunicat se mai arata ca in tari precum Germania, Olanda sau Spania, durata inregistrarilor provizorii este de pina la trei zile.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins propunerea Ministerului Justitiei ca durata de inregistrare provizorie sa fie de trei zile, pastrind textul actual care prevede o durata de 24 de ore si fiind astfel ignorate argumentele legate de problemele practice create de textul in vigoare, care de multe ori a pus organele judiciare in dificultate in rezolvarea cazurilor de criminalitate organizata, se arata in comunicat.

Ministrul Justitiei considera ca prin modificarile operate de Comisia juridica s-au pus piedici in stabilirea unor instrumente eficiente de lupta cu coruptia si criminalitatea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea