Social

Macovei garanteaza pentru Morar

Ministrul Justitiei Monica Macovei a facut publica, ieri, intr-o conferinta de presa, propunerea pentru functia de procuror general al Parchetului National Anticoruptie, data ca certa in mass-media de doua zile. Este vorba de procurorul clujean Dan Morar. Pentru celelalte posturi vacante urmeaza sa fie facute propuneri peste o luna, in urma unei selectii deschise oricarui procuror.
Macovei a declarat ca urmeaza sa fie desemnate persoane care sa asigure, pana in septembrie, interimatul la conducerea sectiilor PNA si la Directia de Combatere a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Apoi, a confirmat, la intrebarea ZIUA, ca cel ce este propus pentru 30 de zile sa asigure interimatul ca adjunct al lui Morar la PNA este Mircea Zarie. Stirea a cazut ca o "bomba" pentru presa, stiut fiind in mediile judiciare ca acesta a tinut dosarul "Flota" in fisetul de adjunct al procurorului general al Romaniei timp de noua luni, la ordin. Nu se stie de ce. Ca sa nu se dea solutie de neincepere a urmaririi penale sau invers. De asemenea, se mai stie ca acestuia, in timp ce se afla la cumparaturi, i-au fost furate din masina Parchetului, niste dosare, dar faptul a fost trecut la "confidential" fara a strabate zidurile Ministerului Public catre presa.


Interviuri trecute cu brio
Pe de alta parte, conform ministrului, Morar a trecut cu brio interviurile la care au participat consilierii, si in opinia lui Macovei acesta este un "om corect, curat, hotarat, bun profesionist" si care "nu va putea fi influentat politic". Ziaristii au atacat subiectul, aratand ca unul dintre inculpatii arestati de Morar si achitati de instanta, Liviu Ciupe de la Cluj, a castigat in fata statului roman, ca despagubire, suma de trei miliarde de lei si aceasta ar fi o "bila neagra" in activitatea viitorului procuror general al PNA. Macovei a replicat: "Exista o diferenta de probatiune intre arestari si judecari! Eu imi iau o raspundere cu aceasta propunere, da?"

Conform declaratiei de avere, Morar detine un teren intravilan de 305 metri patrati in Cluj, o casa de locuit in acelasi oras (dobandita in 2001 si detinuta impreuna cu sotia) si un autoturism Opel Vectra din 1995. In aprilie 2005, procurorul a vandut un teren forestier de o mie de metri patrati, pentru care a obtinut 50.000.000 lei. Venitul obtinut din salariul de procuror in 2004 s-a ridicat la aproape 290 de milioane de lei. Sotia lui, care este avocat, a obtinut un venit de peste 500.000.000 lei, in 2004.


Sanse egale
Altfel, posturile vacante la PNA si DICOT vor fi ocupate in urma unei selectii, pentru a se oferi oricarui procuror din tara sansa sa fie admis in structura acestor institutii, sustine ministrul Justitiei, care face un apel la toti cei care vor sa vina sa nu se sprie de metoda interviului. "Am decis sa anunt public ca toti procurorii si judecatorii din tara care, conform legii, pot ocupa aceste posturi sa se prezinte la selectie", a declarat ministrul Monica Macovei, care vrea sa ofere sanse egale tuturor procurorilor din tara. Conform Legii 303, presedintele Romaniei poate refuza motivat numirea in functiile de conducere mentionate, aducand la cunostinta publicului motivele refuzului.

In ceea ce priveste DICOT, delegarea apartine procurorului general Ilie Botos, iar ultimele informatii il dau ca sigur delegat pe functia de adjunct la aceasta directie pe Doru Ioan Cristescu.

Potrivit ministrului, procedura care va duce la desemnarea noilor sefi de la PNA si DICOT va dura pana la inceputul lunii septembrie, data pana la care posturile vacante ar uma sa fie ocupate prin politica de resurse umane reala, referitoare la reducerea schemei de personal si referitoare la sectii", a sustinut Macovei. Reorganizarea Parchetului instantei supreme vizeaza si evaluari si propuneri de revocare din functie la Parchetele militare, precum si reorganizarea Parchetului Tribunalului Bucuresti.

Un alt subiect dezbatut, ieri, a fost cel al noii Diectii Generale Anticoruptie din Ministerul Administratiei si Internelor, pentru care ministrul Justitiei nu a dat pana acum aviz. Macovei a explicat ca DGA cerea un spor de 30 % si se raporta in cerere la cel de 40% dat magistratilor. "Si eu vreau ca aceasta directie sa functioneze", a explicat Macovei, aratand ca pana la urma va exista "o intelegere comuna". Aceasta directie, care va avea 400 de ofiteri, va acoperi toata aria identificarii si investigarii coruptiei pe ministerul condus de Vasile Blaga, urmand ca in timp sa preia in totalitate atributiile DGIPI (structura informativa condusa de Virgil Ardelean zis "Vulpea) in aceasta materie. Ministrul Macovei a mai anuntat ca, pana la finele lunii august, modificarile la Codul Penal, in care calomnia si insulta nu mai exista, vor fi trecute la aprobarea in Guvern.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea