Social

Lustratie cu scandal in coalitie

Legea lustratiei se va afla saptamana aceasta pe ordinea de zi a plenului Senatului. Intre timp, Comisia pentru egalitatea de sanse a avizat negativ proiectul de lege, iar conservatorii isi mentin punctul de vedere in ceea ce priveste includerea pe lista "lustratilor" a comandantilor de nave si aeronave. Spiritele s-au inflamat si mai tare la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce liderul PD, Emil Boc, a solicitat Guvernului sa-si asume raspunderea pentru Legea lustratiei, cerere respinsa cu vehementa de celelalte partide membre ale coalitiei.

Subiectul adoptarii unei Legi a lustratiei a aparut cu regularitate de la Revolutie incoace. Inca din 1990, autorii Proclamatiei de la Timisoara au cerut eliminarea structurilor securisto-comuniste din toate institutiile statului. Societatea civila a sustinut continuu, cu indarjire, necesitatea unei asanari morale a clasei politice romanesti, dar "actorii" scenei politice au avut grija sa nu se intample asa ceva. "Timp de 15 ani aceasta lege a fost inabusita prin respingerea repetata sau modificarea pana la diluare a tuturor initiativelor legislative asociate sau legate de acest domeniu", aminteau in expunerea de motive si cei patru liberali initiatori - Mona Musca, Adrian Cioroianu, Eugen Nicolaescu si Viorel Oancea. Acelasi lucru s-a intamplat insa, in parte, si acum, prin buna colaborare a puterii si opozitiei.

Categorii vizate de lege

In prima etapa a dezbaterilor, senatorii au stabilit sa fie vizate de Legea lustratiei urmatoarele categorii care-si vor pierde functiile publice daca vor fi descoperite ca au sustinut regimul comunisto-securist:
- Persoanele care au ocupat functii de conducere in aparatul central al Partidului Muncitoresc Roman (PMR), Partidului Comunist Roman (PCR), Uniunii Tineretului Muncitoresc ( UTM ) si Uniunii Tineretului Comunist (UTC);
- Alti activisti salarizati ai structurilor de mai sus, la nivel national, regional sau judetean, dupa caz;
- Membrii Consiliului de Stat si ai Consiliului de Ministri, precum si ministrii secretari de stat, prim-adjunctii si adjunctii ministrilor si secretarii de stat;
- Presedintii, prim-vicepresedintii, vicepresedintii si secretarii Comitetelor Executive ale Consiliilor Populare judetene si municipale;
- Activistii din aparatul de propaganda, redactorii-sefi si redactorii-sefi adjuncti din unitatile de presa si edituri ca organe de reprezentare a politicii PCR si UTC;
- Rectorii si decanii de la Academia Stefan Gheorghiu, precum si persoanele cu functii de conducere ale scolilor judetene de partid;
- Persoanele care, potrivit art. 5 din Legea 187/1999, cu modificarile ulterioare, au facut politie politica sau au facut parte din structurile fostei Securitati ori din alte structuri similare;
- Presedintele si presedintii de sectii ale Tribunalului Suprem, procurorul general si adjunctii acestuia; judecatorii si procurorii care au colaborat in orice fel cu Securitatea sau cu alte servicii secrete romane;
- Sefii misiunilor diplomatice, consulare si comerciale romane din strainatate si adjunctii acestora;
- Conducatorii cultelor religioas care, potrivit art. 5 din Legea 187/1999, cu modificarile ulterioare, au colaborat cu Securitatea;
- Persoane cu functii de conducere, la nivel central, regional sau judetean, dupa caz, din cadrul Inspectoratului General al Militiei, din centrele de detentie si centrele de munca fortata.

Pe parcursul dezbaterilor din Comisiile senatoriale pentru drepturile omului si juridica, parlamentarii au adaugat noi categorii fata de cele gandite, in prima faza, de initiatori. Doua dintre amendamente i-au vizat, in mod evident, pe presedintele Traian Basescu si pe consilierul prezidential Theodor Stolojan. Au fost inclusi, astfel, "comandantii de nave si aeronave si loctiitorii acestora, care, potrivit art. 5 din Legea 187/1999 cu modificarile ulterioare, au facut parte din structurile organelor de Securitate sau au colaborat cu acestea", dar si "persoanele care au avut responsabilitati in domeniul operatiunilor valutare".

Ce nu s-a facut in patru luni s-a facut in 15 minute

Proiectul Legii lustratiei se afla la Senat din luna iunie a anului trecut, iar in dezbaterea Comisiilor juridica si pentru drepturile omului - din 16 noiembrie 2005. Senatorii au invocat in repetate randuri complexitatea legii si au cerut prelungirea termenului pana la care ar fi trebuit depus raportul. In realitate, insa, dezbaterile au fost tergiversate de chiulul alesilor. Deoarece raportul se redacta de doua comisii, pentru atingerea cvorumului de lucru ar fi trebuit sa fie prezenti minimum 12 senatori. Ceea ce s-a reusit cu greu si arareori.
Motiv pentru care s-a suspendat sedinta si s-au amanat discutiile. Asa s-ar fi intamplat si miercurea trecuta daca alesii nu ar fi fost presati de termenul de adoptare tacita. Afland ca nu pot amana inca o data finalizarea discutiilor si intocmirea raportului, parlamentarii s-au mobilizat "miraculos" si, intr-un interval de numai 15 minute, au terminat mai bine de jumatate din articolele care ramasesera de dezbatut si votat.

Mai mult, daca vreun senator dadea semne ca ar vrea sa aduca un amendament, elanul ii era temperat imediat de colegi. "Haide, domne', facem si la Camera!", sareau senatorii grabiti. Cu un asa zor, nici nu e de mirare ca legea a fost modificata in felul in care a fost.

PC nu renunta la comandantii de nava

Partidul Conservator a bombardat, saptamana trecuta, redactiile ziarelor cu un comunicat de sustinere pentru propunerea formulata de senatorul Gavrila Vasilescu. "PC considera indreptatit amendamentul adus Legii lustratiei", se arata in text. Conservatorii si-au anuntat si intentia de a sustine in plenul Senatului "necesitatea ca fostii comandanti de nave si aeronave sa faca parte din categoria persoanelor care intra sub incidenta legii".

"Consideram ca nimeni nu este mai presus de lege, iar, daca facem un act normativ privind limitarea accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere ale fostului regim comunist in care intra ziaristii de la "Scanteia" si primarii de comune, trebuie sa avem in vedere toate categoriile de persoane care ar putea intra sub incidenta legii", "explica" senatorul PC Sabin Cutas.

Boc cere asumarea raspunderii ...

Solutia angajarii raspunderii guvernamentale este singura cale pentru adoptarea rapida a Legii lustratiei - a sustinut, sambata, Emil Boc, presedintele democratilor. Succint, el a si explicat solicitarea facuta Aliantei si Coalitiei de a angaja raspunderea Guvernului. "Aceasta modalitate de adoptare a legii va provoca inaintarea unei motiuni de cenzura din partea celor care nu doresc ca aceasta lege sa existe in Romania. Astfel, se va vedea foarte clar cine doreste si cine nu doreste cu adevarat adoptarea Legii lustratiei, dincolo de orice campanii de imagine", a mai declarat Boc.


...Puneri la punct

Solicitarea presedintelui PD a fost respinsa imediat de reprezentantii celorlalte partide membre ale Coalitiei. In vreme ce Puiu Hasotti, liderul grupului senatorial al Aliantei D.A., a catalogatcererea democrata ca fiind "pur formala" si o "demagogie", acuzand ca PD incearca de fapt rasturnarea Guvernului, Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, a preferat o abordare usor mai diplomatica. El a spus ca saluta decizia PD de a sustine Legea lustratiei, dar ca proiectul trebuie sa fie dezbatut de Parlament. Olteanu a mai zis ca va propune, cand initiativa va ajunge la Camera Deputatilor, sa fie dat un vot prin apel nominal. "Vom sti de-abia atunci cine e pentru si cine nu, fara a ne mai ascunde in spatele votului secret", a mai zis Olteanu.

Si UDMR, prin intermediul vicepresedintelui Borbely Laszlo, a sustinut necesitatea dezbaterii legii in Parlament. Borbely a mai spus ca propunerea democrata este o "idee nastrusnica" si ca in interiorul Coalitiei nu au fost dezbatute nici macar principiile care stau la baza initiativei.
Cererea lui Boc nu a scapat nici de criticile conservatorilor. "Cred ca asumarea solicitata de PD este o noua provocare, ca sa zic asa, politica, prin care se doreste a se crea un nou conflict in cadrul Coalitiei", a declarat senatorul PC Sabin Cutas.

O reactie virulenta a avut si democratul Adriean Videanu. El a tinut sa raspunda acuzelor liberalului Puiu Hasotti, spunand ca se declara "stupefiat" de afirmatiile acestuia si ca sunt pur si simplu "scenarii fanteziste". Totodata, Videanu a tinut sa sublinieze ca, prin extinderea categoriilor vizate de lege, se merge "dincolo de orice limita a bunului simt".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Experti It

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 8 functii ignorate ale smartphone-ului care iti imbunatatesc considerabil viata

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Experti It

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea