Social

#divort #logodna #casatorie #cod civil #partaj #contract prenuptial

Logodna, institutie in noul Cod civil

Daca ti-ai parasit logodnicul sau logodnica inainte de nunta, esti bun de plata. Aceasta este una dintre prevederile noului Cod civil care introduce institutia logodnei, contractul prenuptial si pensia de intretinere in caz de divort.

In proiectul viitorului Cod civil sunt introduse institutia logodnei, care este “promisiunea reciproca de a incheia casatoria ”, regimul matrimonial in care vor convietui dar si schimbari in ce priveste urmarile divortului.

In cazul logodnei, noua lege precizeaza faptul ca in cazul in care unul dintre cei doi rupe logodna, cel care a initiat aceasta actiune nu poate fi constrans sa incheie casatoria, el putand fi obligat insa la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei.

In ce priveste casatoria, Codul introduce contractul prenuptial, care stabilesc modul de partajare in caz de divort a bunurilor dobandite dupa incheierea casatoriei si pot include si bunurile avute de fiecare inaintea casatoriei, dar si faptul ca viitorii soti isi pot alege regimul matrimonial, care poate fi comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala. Acest regim matrimonial ales este mentionat in actul de casatorie de catre ofiterul de stare civila .

Modificari sunt aduse si in cazul divortului, in urma caruia unul dintre soti poate solicita bani in plus de la cel cu care si-a impartit viata. Astfel, in noul Cod civil apare pensia de intretinere in caz de divort, care poate fi primita chiar daca nu exista copii minori in cazul in care sotul care pierde procesul are o avere considerabil mai mare decat a celui care l-a castigat.

In plus, sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu material sau moral prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa-l despagubeasca. In afara de aceasta pensie de intretinere, mai este prevazuta si o prestatie compensatorie, care poate fi ceruta pentru a compensa “in masura in care este posibil diferentele importante pe care divortul le-ar determina in modul de viata al celui care o solicita”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea