Social

Locatarii din Calea Victoriei 101 asteapta, de aproape un an, consolidarea

Traiesc cu spaima in suflet, tresar ori de cate ori scartaie mai tare parchetul sau usa, o rafala de vant mai puternica le urca pulsul la 100. De ani de zile, zecile de familii ramase in blocurile stampilate cu "bulina" de pe Calea Victoriei asteapta marele cutremur. Iar prognozele sunt sumbre. Mai aproape sau mai departe, pamantul se zgaltaie mereu in ultima vreme, si, oricat de linistitoare ar fi declaratiile de "dupa" ale domnului Marmureanu, locatarii blocurilor marcate stiu ca timpul trece in defavoarea lor.
Daca la inceput multi dintre ei au primit cu neincredere proiectul autoritatilor privitor la consolidare, mai ales din motive pecuniare, acum, fie din cauza indesirii seismelor, fie din pricina amenintarii cu amenda, cei mai multi au acceptat-o. Exista insa si cazuri in care oamenii si-au dat acceptul pentru inceperea lucrarilor de mai multa vreme si degeaba. Locatarii nu inteleg si nici nu li se spune de ce nu se incep lucrarile de consolidare, desi au depus dosarele si s-au declarat de acord cu demararea acestora.
Inca din urma cu cativa ani, blocul 101 din Calea Victoriei a fost "stampilat" cu bulina rosie . Speriati, locatarii au decis, dupa un timp de gandire, sa-si consolideze locuintele. In toamna anului trecut a fost insa organizata, peste capetele lor, o licitatie. De care au aflat intamplator, la fel cum au aflat de trucarea acesteia si de neregulile din firma castigatoare. Licitatia a fost reluata, de aceasta data castigand firma "Arcom". Locatarii n-au scapat insa de necazuri. "Ne-au spus ca initial aranjeaza schela, dar au renuntat. Au zis sa treaca iarna, promitandu-ne ca vor incepe din primavara", ne-a povestit o locatara.
Firmele stau, fisurile in bloc cresc
Locatarii vor ca lucrarile sa inceapa mai repede, deoarece starea blocului e grava. "Pe scara e o tija metalica ce sustine casa scarilor si se pot vedea crapaturile tot mai numeroase", se plange doamna Lucia. "Sunt fisuri in structura de rezistenta a apartamentelor si sunt vizibile mai ales acolo unde nu s-a zugravit demult", adauga vizibil speriata. Locatarii de la 101 se plang ca nu primesc raspunsuri clare, iar informatiile circula pe "telefonul fara fir", de la un vecin la altul. "In blocul din fata noastra, aflat in aceeasi situatie cu noi, sta un deputat. Cu toate astea, am inteles ca nici acolo nu s-au inceput lucrarile", isi expima femeia nedumerirea.
Consolidarea blocheaza si alte lucrari
In blocul 101 exista o centrala foarte veche, care nu poate fi inlocuita pana cand cladirea nu e consolidata. "Cam o treime din locatari sunt originari. Restul - straini, chiriasi etc. si e greu sa discuti cu ei", spune doamna Lucia. Desi recunosc ca sunt in minoritate , cei interesati cu adevarat de soarta locuintelor lor vor sa afle ce se intampla cu blocul si vor explicatii oficiale.
Licitatia se va relua
Surse din cadrul Serviciului Consolidari de la Directia de Investitii din Primaria Bucuresti , ne-au declarat ca locatarii pot sta linistiti. Ei nu sunt pasibili nici de amenda, deoarece exista declaratiile lor notariale cum ca sunt de acord cu consolidarea. Amenda se aplica doar celor care se impotrivesc, in continuare, lucrarilor. Iar licitatia pentru atribuirea lucrarilor, organizata anul trecut, va fi reluata pana la sfarsitul lunii martie. La ultima, sustin sursele, nu s-au indeplinit conditiile de ofertare, de unde si intarzierea.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea