Social

#alimentatie #sanatate #hipocalcemie #hipotensiune #lipotimie #sincopa

Lipotimiile si sincopele, favorizate de temperaturile ridicate

In fiecare an, in zilele cu temperaturi de peste 30° C, medicii incep numaratoarea celor cazuti pe strada.

Caldura este un pericol perfid, de care medicii ne invata cum sa ne ferim. Zilele cu temperaturi ridicate pot provoca diverse tulburari, chiar si celor care nu au in general probleme de sanatate. Astfel de probleme sunt amplificate de obosela, deshidratare, obezitate, alimentatie necorespunzatoare sau de alcool.

Asociate cu alte probleme de sanatate ( afectiuni cardiace , hipocalcemie , hipotensiune etc.) sau cu unele tulburari nervoase, anxietate, depresie, temperaturile ridicate pot duce de multe ori la aparitia lesinului - denumit de medici lipotimie sau sincopa .

Lipotimia se caracterizeaza prin faptul ca bolnavul nu isi pierde in totalitate cunostinta, pe cand in sincopa apare o pierdere a cunostintei, de scurta durata insa. "In general, lipotimia dureaza ceva mai mult decat sincopa, desi este mai redusa ca intensitate a manifestarilor", explica dr. George Dumitrascu, medic specialist in medicina de urgenta la Spitalul Militar de Urgenta din Sibiu.

"Lesinul apare mai ales la indivizii cu labilitate neurovegetativa, la persoanele cu teren spasmofilic, la cardiaci, la persoanele de varsta a treia sau la cele care nu se hidrateaza corespunzator si este favorizata de ortostatismul prelungit (statul indelungat in picioare) in pozitie fixa, incaperi aglomerate, lipsa ventilatiei, atmosfera calda si umeda, tensiune psihica", explica medicul. Spre exemplu, vara, cineva care asteapta autobuzul in plin soare, in picioare, poate suferi, dupa mai multe minute, de un deficit de irigare a creierului, sustine dr. Dumitrascu.

Pe de alta parte, se produce o vasodilatatie excesiva a capilarelor din piele. In mediu cald se produce vasodilatatie cutanata intensa, creste cantitatea de sange din piele si scade cea din organele interne, pentru a amplifica racirea organismului. De asemenea, se mareste viteza de circulatie a sangelui prin cresterea frecventei cardiace. Cand temperatura mediului ambiant depaseste 35°C, evaporarea apei devine principala metoda de mentinere a temperaturii constante de 37° C a organismului.

Transpiratia, prin evaporare la suprafata dermului raceste pielea. Dar transpiratia presupune un consum intern din rezerva de lichid si saruri a organismului. Aceste pierderi insumeaza aproximativ 700 – 1.000 ml de lichid pe zi. In conditiile in care temperatura ambianta creste, pierderile pot ajunge la 4 - 5 l, detaliaza medicul. Concomitent cu apa, se pierd din organism si cantitati importante de saruri si minerale, ceea ce duce la deshidratare, hipovolemie si dereglari ale mecanismelor fiziologice.

Semnele premergatoare Apar setea intensa, ameteli, palpitatii, senzatie de slabiciune, pierderea cunostintei, crampe musculare. La cei cu probleme cardiace pot sa apara, din cauza cresterii frecventei cardiace, tulburari de ritm cardiac, chiar sincope sau oprirea cordului. Uneori pot sa apara transpiratii reci, tiuituri in urechi si senzatii de greata. Fata bolnavului devine foarte palida, pulsul foarte slab, iar tensiunea arteriala scade foarte mult (uneori sub 50 mm Hg). Masuri de urgenta in cazul unui lesin Pentru o persoana cu probleme cardiace, lesinul poate fi un eveniment cu consecinte uneori fatale.

Atat sincopa, cat si lipotimia se produc din cauza unei insuficiente irigari si deci insuficientei oxigenari a creierului. In cazul cardiacilor, acest lucru se poate produce din cauza unei proaste functionari a inimii. Intarzierea in acordarea primului ajutor poate fi fatala. Daca nu este vorba de o problema cardiaca, in general bolnavul isi revine in pozitie culcat. "Pentru a preveni inghitirea limbii sau a secretiilor salivare, bolnavul trebuie asezat pe o parte, iar pentru o circulatie mai buna a sangelui spre creier, capul bolnavului trebuie sa stea mai jos decat restul corpului", recomanda specialistul in medicina de urgenta.

"Hainele prea stranse pe corp – cravata, curea, gulerul camasii - trebuie desfacute pentru a asigura o cat mai buna circulatie a sangelui". Prin stropirea fetei cu apa, aplicarea de comprese umede, plesnirea usoara a obrajilor sau inhalarea de substante iritante ( amoniac ), bolnavul va fi stimulat si in cele din urma se va trezi.

Analize care trebuie facute dupa o criza Masurarea tensiunii arteriale de cel putin doua ori pe saptamana, timp de trei saptamani consecutive. Efectuarea unei electrocardiograme (E.K.G) pentru a depista eventuale tulburari cardiace. O electroencefalograma (E.E.G.) pentru a exclude eventuale tulburari neurologice care pot provoca lipotimii sau sincope.Analize de sange - hemograma (care arata daca exista cumva o anemie); ionograma - arata posibilitatea existentei unor modificari ale sarurilor sangvine (calciu, potasiu, magneziu, sodiu etc.); glicemia - care poate fi cauza unor astfel de stari de lesin, fie prin cresterea, fie prin scaderea ei.

"Orice lesin sau stare de ameteala, chiar neinsemnate, pot ascunde o problema de sanatate care, daca este tratata din timp, are sanse mult mai mari de vindecare", avertizeaza dr. Dumitrascu. De aceea, consultati cat mai repede posibil un medic, chiar daca starea de rau a fost de scurta durata. Orice lesin sau stare de ameteala, chiar neinsemnate, pot ascunde o problema de sanatate care, daca este tratata din timp, are sanse mult mai mari de vindecare"Dr. George Dumitrascu, medic specialist medicina de urgenta

Sfaturile si informatiile prezentate in aceasta rubrica nu se pot substitui indic­a­tiilor si prescriptiilor medicului de specialitate. Redactia nu isi asuma responsabilitatea pentru eventualele efecte adverse provocate de aplicarea sfaturilor publicate.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea