Social

Liderii europeni refuza sa participe la deschiderea JO de la Beijing

George W. Bush ar putea absenta si el de la ceremonie. Torta olimpica – pazita cu sfintenie de paramilitari chinezi.

Din motive politice, pentru a protesta fata de incalcarea drepturilor omului in China sau pur si simplu pentru ca nu aveau trecut un astfel de eveniment in program, numarul liderilor internationali care nu vor asista la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing creste pe zi ce trece.

Ieri, Parlamentul European a cerut guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene sa ia in considerare un boicot in bloc al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, daca autoritatile chineze nu reiau discutiile cu liderul tibetan Dalai Lama . In general, europenii sunt cei care nu vor fi prezenti in capitala Chinei la 8 august. Cel mai recent anunt in acest sens a fost facut de premierul britanic, Gordon Brown, care oricum nu intentiona sa mearga la deschidere, dar va merge la ceremonia de inchidere.

Marea Britanie a refuzat sa foloseasca termenul boicot, incercand macar la nivel declarativ sa nu amestece sportul cu politicul. Nici presedintele Cehiei, Vaclav Klaus , nu are nimic impotriva Chinei, dar nu merge la deschiderea JO. Premierul polonez, Donald Tusk , va absenta si el. In schimb, cancelarul german, Angela Merkel, a fost primul lider european care a anuntat ca boicoteaza manifestarea din 8 august de la Beijing. Un anunt similar ar putea fi facut in curand si de presedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Chiar si peste ocean, staff-ul presedintelui SUA nu mai pare asa sigur ca George W. Bush va merge in august la Beijing. Desi, acum o luna, purtatorul de cuvant al Casei Albe declara ca situatia din Tibet nu este atat de grava incat sa se ia in calcul ideea boicotului, acum, acelasi responsabil american a declarat ca presedintele ar putea lipsi de la ceremonia de deschidere a JO, mai ales ca nu a declarat niciodata oficial ca va merge la Beijing. Bush este insa supus presiunilor din partea opozitiei democrate si, mai nou, din partea celor doi candidati democrati la investitura pentru Casa Alba.

Dalai Lama multumeste europenilor


In continuare in favoarea Olimpiadei la Beijing si impotriva boicotului, Dalai Lama, inamicul numarul unul pentru China, a sustinut, ieri, la Tokyo, si dreptul tibetanilor la proteste nonviolente. „Nu suntem antichinezi si nimeni nu ne poate ordona sa ne tinem gura. Una dintre principalele probleme din Tibet este lipsa libertatii de expresie”, a precizat liderul spiritual tibetan, insistand ca in ciuda tentativelor de demonizare din partea guvernului de la Beijing el este „un om, nu un demon”. Dalai Lama a tinut sa le multumeasca tarilor europene si UE pentru atentia acordata situatiei din Tibet.

Planuri teroriste dejucate de China


Extrem de vigilenta, politia chineza a anuntat, ieri, ca a anihilat o a doua grupare terorista in regiunea autonoma Xinjiang. Misiunea teroristilor era aceea de a rapi atleti, jurnalisti si turisti straini in timpul JO. Gruparea, formata din 35 de persoane, a fost anihilata in perioada 26 martie-6 aprilie. Potrivit autoritatilor chineze, citate de AFP, un prim grup terorist format din 10 membri a fost arestat intre 4 si 11 ianuarie. Beijingul se preocupa nu doar de securitatea celor care vor asista si participa la JO, ci si de protectia sportivilor care duc torta olimpica prin lume.

In ciuda faptului ca flacara beneficiaza de protectie sporita, au existat manifestatii pro-Tibet in Londra, Paris (unde torta a fost stinsa de mai multe ori) si San Francisco (unde traseul a fost scurtat, masura pe care o vor adopta si alte tari). Nici macar agresivitatea iesita din comun a gardienilor nu i-a oprit pe protestatari. Potrivit Times, cei 30 de tineri chinezi care protejeaza torta reprezinta elita fortelor de securitate paramilitare responsabile cu protectia diplomatilor.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea