Social

Licenta 2008: doi ani deodata

In acest an vor sustine simultan examenul de licenta doua generatii ale aceleiasi facultati

Aproximativ 200.000 de studenti vor intra in examenul de licenta in acest an. Majoritatea termina anul III, dupa sistemul european de invatamant, conform Tratatului de la Bologna, si anul IV, dupa vechiul sistem de invatamant . Alaturi de acestia mai sunt si studentii de la Medicina care isi finalizeaza studiile de sase ani.

Senatele universitatilor au hotarat daca absolventii lor vor da fie numai probele scrise, fie vor sustine numai lucrarea de licenta. Oficialii din minister spun ca alegerea modului de absolvire a fost lasata universitatilor pentru a favoriza autonomia. „Studentii din anul III si IV vor sustine examenul de licenta in aceleasi conditii, care sunt stabilite de fiecare universitate in parte.

Numai ca prin sistemul Bologna, studentul cu trei ani e nevoit sa faca si un masterat pentru a-si echivala studiile la nivelul celui care a facut patru ani“, a explicat Mihaela Suciu, consilier al ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei.

Ioan Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, spune ca studentii vor sustine numai lucrarea de diploma, cu diferente de continut in functie de studii.

Rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti, Ecaterina Andronescu, spunea ca lucrurile vor ramane la fel ca in anii trecuti, pentru ca „lucrarea este un lucru definitoriu pentru studentii Politehnicii“.

La Universitatea din Bucuresti senatul a hotarat ca studentii din anul III si IV vor da examenul dupa aceeasi metodologie . „In functie de competentele lor pentru piata fortei de munca , ei au aceleasi drepturi. Si anul IV are nevoie de masterate, ca si anul trei, pentru a se specializa. Dar s-a stabilit si ca, luand in considerare planul de invatamant, vom lasa facultatile sa decida ce trebuie sa faca studentii in functie de specificul specializarilor lor“, a spus Romita Iucu, prorectorul Universitatii din Bucuresti.

La universitatile particulare, cum este Universitatea „Spiru Haret“ sau Universitatea Media, studentii vor sustine doar o lucrare de licenta.

Facultatile cu profil tehnic si-au stabilit foarte clar metodologia examenului de licenta, cu toate ca abia anul viitor va absolvi prima generatie Bologna. „La noi, anul IV si anul V vor da examen la anul, in doua sesiuni diferite. Toti vor face un proiect de diploma pe care il vor prezenta in fata comisiei, insa studentii din anul IV sunt mai generalisti, fata de cei din anul V care au facut o specializare. Prin urmare, proiectul celor din sistemul Bologna despre poduri, de exemplu, va fi general, urmand sa se specializeze printr-un masterat, iar cei din anul V vor fi nevoiti sa se axeze pe o componenta anume a podului si vor primi intrebari punctuale din cunostinte acumulate in anii de studiu“, a explicat Dan Stematiu, rectorul Universitatii Tehnice de Constructii.

Ordinul de ministru semnat anul trecut arata ca universitatile pot decide daca studentii sustin, la examenul de absolvire, lucrarea de licenta si examenul de evaluare a cunostintelor sau doar una dintre aceste probe, la alegerea senatului. Universitatile organizatoare vor decide si vor inscrie, in functie de specific, in metodologia proprie de organizare si desfasurare a examenelor de finalizare a studiilor, modul de sustinere, scris, oral, proba practica , pentru fiecare proba a examenului.

 

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea