Social

Legea cultelor, la masa verde

Societatea civila, prin zece organizatii nonguvernamentale, ataca proiectul Legii cultelor, considerind ca acesta incalca mai multe legi romanesti si reglementari internationale.

Proiectul contine prevederi ce provoaca discriminare si incalca standardele drepturilor omului ratificate de catre Romania, acuza ONG-urile specializate in apararea drepturilor omului intr-un protest comun.
Acestea considera ca, daca ar fi adoptat, acest act normativ ar duce la crearea unui regim special care eludeaza Justitia statala si urmareste intarirea controlului statului. Contestata este si ierarhizarea pe trei niveluri a cultelor, pe linga Biserica majoritar ortodoxa, existind cultele recunoscute de lege, precum si cele nerecunoscute. Iar pentru recunoastere, un cult ar trebui sa reprezinte, potrivit proiectului de lege, 0,1% din populatie si sa aiba 12 ani de functionare.
Numarul mare de membri necesar contrazice legislatia existenta privind asociatiile si fundatiile si limiteaza Dreptul constitutional la asociere, se sustine in protestul care are in vedere si sprijinul financiar de la stat. Nemultumirea este aceea ca banii de la buget ajung la Biserica majoritara sau, in mod proportional, la cele cunoscute, insa nu exista pentru atei posibilitatea de a alege sa nu contribuie financiar sau sa-si redirectioneze taxele spre alte organizatii.

Locuri de veci fara discriminare

O alta modificare importanta pe care societatea civila vrea sa o aduca actualului proiect este cea legata de accesul la cimitire . Deoarece cimitirele confesionale sint in majoritate ortodoxe, iar practica obisnuieste a-i inmorminta pe cei de alta religie, ca si pe sinucigasi , la marginea cimitirelor, celelalte culte cer acces egal si cu eliminarea slujbei ortodoxe, la care pina acum erau obligati preotii.
Modificarile solicitate de culte si ONG-uri au facut ieri subiectul unei dezbateri la Palatul Parlamentului, organizata de Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale.


loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Experti It

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 8 functii ignorate ale smartphone-ului care iti imbunatatesc considerabil viata

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Experti It

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce este si ce implicatii are Split TVA?

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.