Social

Legaturi bolnavicioase pentru tineri sofisticati

Debutul in lungmetraj al lui Tudor Giurgiu ia ochii spectatorului prin calitatea imaginii si prin jocul actorilor.

Dupa numeroase aminari, Legaturile bolnavicioase vor avea parte de premiera pe 7 aprilie. Dincolo de o campanie asidua de marketing, filmul beneficiaza deja de aura unei controverse, date fiind tabuurile sexuale cu care se confrunta.

Lirism versus drama

La conferinta de presa de dupa proiectia lungmetrajului , criticul de film Valerian Sava a caracterizat Legaturile bolnavicioase drept o pelicula lirica, poetica. Problema este ca aceste atribute ale filmului submineaza latura sa de drama. Povestea, narata retrospectiv in voice-over de catre unul dintre personajele principale, se axeaza pe relatia amoroasa dintre doua tinere, Alex (Ioana Barbu) si Kiki ( Maria Popistasu ). La mijloc mai e si fratele ei, Sandu (Tudor Chirila), strecurindu-se si aluzii la o relatie incestuoasa.

Desi vocea din fundal avertizeaza ca nu va fi nimic dramatic, lucrurile nu stau tocmai asa. Exista ciocniri si rupturi intre personaje, dar ritmul narativ e lent, asa ca tensiunea nu se acumuleaza, iar climaxul putea fi mai satisfacator.

Trendy si rebeli

In fundalul povestii de dragoste se poate observa si o fresca a generatiei cool(t) contemporane. Asta incercase si Milionari de weekend, dar lui Tudor Giurgiu ii iese mult mai bine. Ca si in privinta sentimentelor dintre cei trei, filmul eludeaza analiza si moralizarea. Nici personajele nu isi bat prea mult capul cu introspectia. Ceea ce pentru regizor reprezinta o sabie cu doua taisuri. Cel pozitiv e ca explicatia unor acte le-ar altera impactul si ar ingreuna relatarea. Cel negativ priveste lipsa de greutate a personajelor.

Fara a fi problematizate adecvat, homoerotismul si incestul inceteaza sa reprezinte o miza de tensiune dramatica. Chiar daca jocul actorilor e cel putin onorabil, Popistasu meritind chiar o mentiune de onoare, protagonistii par incapacitati de scenariu. Iar cind fetele antameaza o discutie despre Chateaubriand, realizezi cit de facila e de fapt sofisticarea lor.

Ce note au dat criticii straini

Dupa ce a fost prezentat in sectiunea Panorama a Berlinalei, Legaturi bolnavicioase a fost elogiat de Derek Elley, cronicarul revistei Variety. El a apreciat naratiunea semi-impresionista, imaginea filmului, dar si prestatiile celor doua actrite. In plus, Elley a comentat ca filmul pune accentul pe sentimente pur si simplu, indiferent de orientarea sexuala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea