Social

#lectii neinvatate #fasia gaza #israel

Lectii pe care lumea ar fi trebuit sa le invete

Ororile care au loc acum in Gaza constituie o reluare tragica a confruntarilor din trecut, de unde reiese ca lectiile conflictelor anterioare nu au fost invatate.

Aceleasi dispute, aceleasi amenintari, aceleasi calcule gresite , aceeasi folosire puternica a fortei de catre Israel, menita sa 'puna capat odata pentru totdeauna...' si aceeasi absenta a unui rol constructiv al SUA - nimeni nu invata din trecut.

Cotidianul The Jordan Times scrie, intr-un comentariu semnat James J. Zogby, ceasta e o tragedie in sensul clasic al cuvantului: exista doua patologii care se manifesta cu o serie de consecinte previzibile, fara ca partile implicate sa para capabile de a recunoaste inutilitatea actiunilor lor.

Este absolut necesara 'supravegherea din partea adultilor' - o moderatie venita din afara, ce ar putea restrange sau limita daunele pe care cele doua tari continua sa si le provoace reciproc si lor insele.

Acesta este rolul pe care SUA si l-ar fi putut asuma de-a lungul anilor, insa nu au facut-o. Administratia Bush , dar si cele anterioare ei, nu au reusit sa ofere o conducere ferma, fiind adeseori reduse la spectatori sau sustinatori ai uneia dintre parti, in vreme ce macelul continua.

Rezultat previzibil

Intrucat lumea a mai fost martora acestui scenariu, se poate prevedea rezultatul. Multi palestinieni vor muri, lasand in urma familii indoliate si furioase.

Distrugerile vor fi masive atat la nivelul proprietatilor, cat si la cel al infrastructurii, iar multi oameni vor fi impovarati cu cicatricile razboiului.

Furia palestinienilor si a arabilor va spori in intreaga regiune, incurajand tendintele extremiste ce vor ameninta nu doar Israelul si SUA, ci si aliatii arabi ai Statelor Unite. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea