Social

#revolutia 1989 #nicolae ceausescu #europa rusia #romania comunism #lech walesa comunism

Lech Walesa: Revolutia din '89 a intarziat integrarea Romaniei in Europa

Romania s-a integrat foarte tarziu in Europa din cauza "evenimentelor sangeroase din decembrie 1989", a dezvaluit recent fostul presedinte al Poloniei Lech Walesa .

"Exemplul Romaniei a aratat ca tarile care au trecut la democratie in mod pasnic, pe calea intelegerii, au ajuns mai bine. Chiar cu pretul unui compromis palid", a declarat fostul lider al Solidaritatii. Walesa si-a amintit si de romanul Iulius Filip, inchis de comunisti pentru ca a trimis un mesaj sindicatului Solidaritatea.

Intrebat de romanii care au fost pedepsiti pentru ca l-au sprijinit, Walesa a apreciat ca Romania are o anumita caracteristica in cadrul tarilor din fostul bloc comunist.

"Timp de ani buni, Ceausescu si-a asigurat o anumita autonomie fata de URSS, dar a folosit-o pentru intarirea propriei puteri. Stiu nu numai de la presedintele Emil Constantinescu ca romanii erau interesati de persoana mea inca din anii ‘80. Si ca au fost impresionati de eroismul si de indarjirea luptei noastre impotriva regimului lui Jaruzelski. Stiu ca multi romani m-au considerat erou cu merite la nivel global. Imi amintesc impresionat de muncitorul roman Iulius Filip, care a trimis salutari, in secret, la prima adunare a "Solidaritatii". A fost un gest minunat, care l-a costat pe acest om ani de inchisoare si torturi. Solidaritatea are roadele sale, dar si pretul sau", a declarat fostul presedinte polonez pentru Gardianul.

Potrivit laureatului Nobel pentru pace, sunt probleme cu descrierea evenimentelor, cu atat mai mult cu interpretarea istoriei. Sunt multi factori care se adauga la evenimente asa cum sunt ele descrise in manuale. Ele se constituie intr-un lant cauza-efect.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea