Social

#laptop ultraportabil #laptop

Laptopul ultraportabil: 4 beneficii

 

Conceptul ultrabook a fost introdus de Intel in 2011 pentru a desemna o noua generatie de laptopuri care, fara a face rabat de la performanta sau de la calitatea materialelor utilizate, sa fie extrem de subtiri (sub 0,8 inch grosime) si usoare, sa ofere acces rapid la sistemul de operare si datele stocate prin tehnologie SSD si sa poata oferi o durata mare de utilizare pe modul baterie.

 

 

Cu timpul, ultrabook-ul si-a desavarsit prezenta in piata, fara a fi in mod necesar un MacBook killer, devenind o optiune serioasa pentru anumiti utilizatori, datorita avantajelor extraordinare pe care le ofera.

Configuratie hardware performanta

Una dintre caracteristicile distincte ale ultrabook-urilor este folosirea tehnologiei ultra-low voltage, care presupune o functionare a microprocesorului si a memoriei DDRAM la o frecventa mai mica si cu un consum de energie semnificativ redus. Un consum de energie mai mic inseamna o autonomie energetica ridicata si o durata de viata mai mare a componentelor, nevoia de racire fiind intr-atat de redusa incat multe dintre ultraportabile (ultrabook-uri) nu necesita racire activa.

O alta caracteristica a ultrabook-urilor este utilizarea frecventa a unui procesor grafic integrat – din aceleasi ratiuni de consum redus de energie si cantitate redusa de emisii de caldura. Avansul tehnologic a permis, insa, si crearea ultrabook-urilor capabile sa incorporeze placi video dedicate din seria RTX de la Nvidia sau Vega de la AMD, dispozitivele fiind capabile chiar de performante acceptabile in jocuri, mai ales in rezolutii Full HD.

Un alt amanunt care a definit conceptul inovator ultrabook este incorporarea dispozitivelor de stocare rapida SSD care, datorita vitezelor de scriere/citire mult mai mari in comparatie cu stravechile hard-disk-uri, permite pornirea sistemului de operare in doar cateva secunde si deschiderea aproape instantanee a aplicatiilor. SSD nu este doar mai rapid, este mai fiabil, mai usor, consuma mai putina energie si este silentios.

Design modern – greutate redusa

Folosirea tehnologiilor de ultima generatie si utilizarea de carcase realizate din aliaje superioare – aluminiu, magneziu – sau materiale compozite a permis reducerea semnificativa a greutatii si a dimensiunilor dispozitivului. Standardul actual impune ca un ultrabook cu ecran sub 14” sa nu fie mai gros de 18 mm, iar peste 14” sa aiba o grosime de maxim 21 mm. Nu exista o limita de greutate, dar pentru majoritatea ultrabook-urilor aceasta variaza intre 1,35 si 2,05 Kg.

Calitatea materialelor utilizate in realizarea carcasei se traduce si printr-o racire pasiva a componentelor mult mai eficienta si prin rezistenta mai buna la socuri comparativ cu laptopurile clasice.

Autonomie energetica extinsa

Autonomia ridicata a bateriei se datoreaza atat cresterii eficientei energetice a componentelor, cat si a utilizarii noilor tehnologii in producerea bateriilor, respectiv celulele Li-Ion si Li-Polimer. Bateriile Li-Ion inlocuiesc mai vechile tehnologii Ni-Cad si NiMH, putand stoca energie electrica pana la 150 W/Kg. In plus, sunt mai usoare si mai performante, deoarece nu prezinta efectul negativ de memorie si beneficiaza tehnologia de incarcare rapida.

Multitasking – tableta sau laptop, in functie de necesitati

Ultraportabilitatea se traduce in cazul acestor dispozitive si prin posibilitatea, pentru multe dintre modelele prezente pe piata, de fi utilizate fie ca laptop, fie ca tableta sau cel putin de a avea ecran tactil sau control tactil partial, precum un Macbook Pro cu touch-bar, de exemplu. In cazul dispozitivelor mobile, ecranul tactil se poate dovedi a fi extrem de folositor datorita inlocuirii in mare parte a functiilor track-pad-ului sau a mouse-ului clasic. 

Exista segmente de utilizatori pentru care beneficiul dimensiunilor compacte, al greutatii reduse si al unei autonomii extinse sunt principalele criterii in alegerea unui laptop. Pentru acestia, dar si pentru cei indragostiti iremediabil de designul extraordinar, laptopurile din categoria ultrabook sunt tot ce si-ar putea dori intr-o epoca din ce in ce mai tehnologizata.

 

Sursa foto: piqsels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea