Social

Kosovo primul "stat NATO" din lume

Premierul sarb Vojislav Kostunita sustine ca bombardarea Serbiei de catre Alianta, in urma cu noua ani, a vut scopul de a crea "primul stat al NATO" in lume.

„Acum este mai mult decat evident ca distrugerea brutala a Serbiei in timpul bombardamentelor NATO a avut doar un singur scop adevarat, si acesta a fost transformarea provinciei Kosovo-Metohija in primul stat NATO din lume", a declarat Kostunita pentru agentia Tanjug, cu ocazia a noua ani de la campania de bombardamente lansate de Alianta Nord-Atlantica asupra Iugoslaviei.

Bombardamentele au fost decise dupa ce presedintele iugoslav de acea vreme, defunctul Slobodan Milosevici, a refuzat sa permita intrarea fortelor internationale in Kosovo pentru a pune capat conflictului dintre etnicii albanezi si fortele sarbe. In timpul bombardamentelor, care au durat 78 de zile, au fost ucisi aproximativ 2.000 de civili si 1.000 de soldati si politisti sarbi.

Liderii etnicilor albanezi, care au proclamat la 17 februarie independenta Kosovo , au marcat pe alt ton atacurile NATO. "Cea mai puternica alianta militara din lume s-a angajat sa apere valorile civilizatiei occidentale in Kosovo: libertatea, pacea si democratia", a declarat premierul kosovar Hashim Thaci.

"Dupa noua ani, Kosovo este liber. A fost creat un stat independent, democratic, recunoscut international, care s-a angajat sa protejeze drepturile minoritatilor" si care si-a propus sa adere la UE si NATO, a mai spus Thaci. Totusi, de la sosirea fortelor NATO in Kosovo, circa 230.000 de sarbi, temandu-se de represaliile populatiei albaneze, au parasit teritoriul provinciei, potrivit datelor furnizate de Inaltul Comisariat al ONU pentru refugiati .

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea