Social

#semnal de alarma #klaus iohannis #conferinta de presa #palatul cotroceni

Klaus Iohannis trage un SEMNAL DE ALARMA dupa explozia de cazuri de coronavirus

Presedintele Romaniei a sustinut astazi (9 iulie) o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, dupa anuntarea noului numar de imbolnaviri de coronavirus.

“Am transmis Parlamentului o dare de seama privind actiunile din timpul Starii de urgenta. Documentul prezinta in mod sintetic si transparent actiunile pe perioada starii de urgenta. Documentul contine propuneri de masuri pentru provocari similare.

Pandemia Covid 19 a generat o criza la nivel mondial. Ne aflam azi la aproape jumatate de an de la momentul in care OMS recunostea riscurile majore ale epidemiei cu noul coronavirus. Noul coronavirus a schimbat radical vietile tuturor si a pus la incercare sistemele de sanatate. Realitatea ne arata acum ca pericolul unei raspandiri masive a virusului, care sa nu poata fi tinuta sub control, a putut fi evitat doar prin masuri ferme. Romania a actionat la timp si eficient. La 16 martie am semnat decretul pentru instituirea starii de urgenta.”, declara presedintele Klaus Iohannis.

Totodata, presedintele Romaniei a vorbit despre masurile luate in timpul starii de urgenta, care au ajutat ca romania sa nu ajunga intr-o zona neagra, mai ales ca foarte multi cetateni romani, stabiliti in diaspora, s-au intors acasa in plina pandemie de coronavirus, din statele extrem de afectate.

“Am propus un set de masuri pentru ca pe viitor statul sa dispuna de o capacitate cresucta de raspuns. Tin sa mentionez una dintre marile probleme cu care ne confruntam: lipsa unei legislatii coerente si bine gandite. Am fost nevoiti sa gestionam o pandemie cu legi slabe, sumar croite, astfel ca in cele mai critice momente a trebuit sa ajustam din mers legislatia. Exista situatii exceptionale care cer masuri exceptionale. Regimul starii de urgenta a fost gandit de legiuitorul constituant pentru un raspuns prompt. Din acest motiv, tot cadrul legislativ trebuie regandit si aliniat cu arhitectura constitutionala si sa cuprinda instrumente suficiente.

Prin Constitutie, in criza sanitara, statul e obligat sa ia masuri. Fac un apel la colaborare loiala intre institutiile statului. Nu e timpul orgoliilor si disputelor politice. Salvarea vietii romanilor trebuie sa fie mai presus de orice. Politicienii din toate partidele treubie sa fie la inaltimea functiilor. Romanii au nevoie de argumente rationale, solide, de solutiile cele mai bune pentru societate. E nevoie ca impreuna, uniti, autoritati, politicieni, jurnalisti, societate civila, sa transmitem cetatenilor un mesaj unitar: virusul este real, nu are culoare politica, nu dispare prin lege sau prin negarea lui. Fac un apel la Parlament sa adopte urgent cadrul legislativ necesar. Am intrat de jumatate de an intr-o perioada cu extrem de multe incertitudini. E normal sa simtim nesiguranta. Avem solutii pentru a ne relua vietile cat mai aproape de normalitate, dar tine de fiecare dintre noi sa reusim”, a declarat Klaus Iohannis, joi, dupa ce Romania a inregistrat un nou record de cazuri noi de coronavirus, portrivit realitatea.net.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea