Social

#klaus iohannis #guvern #coalitie

Klaus Iohannis, premierul coalitiei anti-Basescu

"Personal, nu sunt dispus la o tergiversare. Trebuie o actiune rapida, o decizie politica responsabila si lucrurile sa mearga inainte", a spus presedintele Basescu dupa ce guvernul a fost demis in Parlament prin motiune de cenzura initiata de PNL si UDMR. Cele doua partide, alaturi de PSD, par sa agreeze varianta unui Guvern de tehnocrati si discuta sustinerea lui Klaus Iohannis, primarul Sibiului , pentru functia de premier.

"Inainte de a va consulta asupra optiunilor pe care le aveti in calitate de partid cu cel mai mare numar de parlamentari, as vrea sa multumesc premierului Emil Boc, in primul rand, pentru determinarea pe care a avut-o ca legi pe care nu a avut nimeni indrazneala sa le promoveze, sa le promoveze in mandatul sau. (...) Pentru ce ati facut si cu mai bune, si cu mai rele, si cu stangacii de multe ori, dar cu un fond care inseamna progres pentru Romania, va multumesc mult", a spus presedintele Traian Basescu, citat de Evenimentul Zilei.

Liderii PSD, PNL si UDMR s-au intalnit pentru a discuta daca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, ar fi persoana cea mai potrivita pentru guvernul pe care vor sa-l formeze.

Nominalizarea premierul este un prerogativ prezidential si, pentru a forma un nou Guvern, PSD, PNL si UDMR au nevoie de acceptul lui Basescu. Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a explicat ca, in cazul in care Basescu nu accepta noua majoritate parlamentare, va cere interventia Curtii Constitutionale pentru conflict intre institutiile statului.

Democrat liberalii nu au inca o solutie pentru premier, dar pare putin probabil ca presedintele sa-l nominalizeze din nou pe Boc pentru formarea unui guvern. "Voi sunteti nebuni?! Suntem tara europeana , cum as putea sa pun un premier care a fost demis de parlament?! Emil este creatia mea, dar suntem tara europeana", ar fi spus presedintele Traian Basescu, sustin surse din PDL.
 
Cine este Iohannis

Klaus Iohannis, cetatean roman de origine germana, a castigat la alegerile din 2000 primaria orasului Sibiu, sustinut de catre Forumul Democrat al Germanilor din Romania. Dupa primul mandat, primarul a fost reales cu 88,7% din voturile sibienilor, iar anul trecut a castigat al treilea mandat cu 83,2 la suta din voturi.

In timpul mandatului sau, Sibiu a devenit Capitala Europeana a Culturii pe anul 2007, alaturi de Luxemburg. In 2007, i-a fost conferit Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler .

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea