Social

Justitia lui Nastase a speriat Europa

Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco , si-a exprimat ieri satisfactia pentru reformele Monicai Macovei si contestate de PSD. El a marturisit insa ca, la sfirsitul lui 2004, era pesimist fata de capacitatea Romaniei de a reforma justitia.

Trebuie sa recunosc ca la sfirsitul lui 2004 eram mai degraba pesimisti in ce priveste capacitatea Romaniei de a accelera reforma sistemului juridic, a declarat ieri comisarul UE pentru , Franco Frattini . Cu toate acestea, astazi sint in masura sa va impartasesc atit satisfactia noastra pentru ceea ce s-a realizat in ultimele 9 luni, precum si asteptarile noastre pline de speranta cu privire la viitorul sistemului juridic romanesc, a adaugat comisarul european prezent alaturi de Monica Macovei si Jonathan Scheele in fata tinerilor viitori magistrati.

Epoca Macovei

Reforma justitiei a fost impartita astfel in doua ere. Inainte si dupa Macovei. Sigur, declaratia lui Frattini e un sprijin public acordat reformelor actualului al Justitiei, atit de contestat de PSD si de citeva publicatii. Dar e si un vot de blam acordat reformelor guvernului Nastase, care i-au deprimat pe oficialii europeni. De ce a inchis totusi pesimistul Frattini negocierile cu Romania in noiembrie 2004? A fost un mesaj de incredere asupra posibilitatilor care se deschideau de a imbunatati sistemul. Apoi in martie si iulie (n.red. - 2005) am vazut ca acest proces de reforma se misca si ca este un guvern care implementeaza reforma, ne-a raspuns Frattini. Insa noul guvern, care implementa reforma, era cel al Aliantei, nu al PSD. Adrian Nastase este convins ca daca raminea la putere i-ar fi spulberat pesimismul lui Frattini. Eu consider extraordinar ca la sfirsitul anului trecut am reusit sa incheiem negocierile, inclusiv capitolul Justitiei. Atunci a trebuit sa ne asumam mai multe angajamente pe care sint sigur ca, daca ramineam la putere, am fi reusit sa le indeplinim, ne-a declarat Nastase.

Boicotul pesedist al reformelor

Dar PSD, de pe bancile opozitiei, a facut cam tot ce a fost in stare pentru a impiedica reformele Monicai Macovei. In mai si iunie 2005, Nastase i-a adresat lui Frattini doua scrisori deschise in care acuza aspecte ingrijoratoare si chiar alarmante privind imixtiunile in justitie . Apreciem ca fiind extrem de importanta pozitia dumneavoastra fata de modificarile propuse, il soma Nastase pe comisarul european. Frattini nu i-a raspuns pe masura. Am primit un raspuns diplomatic din partea domnului Frattini, in sensul ca a luat nota de aspectele pe care i le-am prezentat, ne-a declarat Nastase.

Raspunsul totusi a venit

De fapt, Frattini i-a raspuns lui Nastase, nediplomatic, abia ieri, la Bucuresti. Am fost martori la schimbari legislative foarte importante, in special pachetul legislativ pentru reforma Justitiei adoptat in iulie 2005. Aceste trei legi (n.red. - ale Justitiei) amendate au marit considerabil gradul de responsabilizare , profesionalismul si transparenta sistemului juridic, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene tocmai despre acele amendamente contestate de Nastase. Frattini a precizat ca aceste schimbari deschid prespective favorabile Romaniei, dar numai cu conditia ca Bucurestiul sa nu incetineasca ritmul reformelor si sa asigure resursele financiare necesare.

Unde lauda Frattini, contesta Nastase

Invocind problemele privind independenta Justitiei , presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a anuntat ca o motiune pe tema Justitiei ar putea fi depusa la Camera sau la Senat. Deocamdata, doar am evocat o astfel de posibilitate, urmeaza sa vedem care ar fi temele. Pot sa fie legate strict de Ministerul Justitiei si de angajamentele europene, pot sa fie insa si teme legate de functionarea unora dintre componente, inclusiv componenta Parchetul General, a precizat Adrian Nastase.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea