Social

"Jurnalul fericirii" de Steinhardt va fi lansat la Madrid

" Jurnalul fericirii ", de nicolae steinhardt va fi lansat in limba spaniola , la Madrid, pe 17 aprilie. Traducerea volumului este semnata de Viorica Pantea, Fernando Sanchez Miret si George Ardeleanu .

La evenimentul editorial care va avea loc la Circulo de Bellas Artes din Madrid vor lua parte ambasadorul Romaniei in Spania, Maria Ligor, si directorul Institutului Cultural Roman de la Madrid, Horia Barna. Volumul a fost publicat de Ediciones Segueme, la Salamanca, in anul 2007.

Nicolae Steinhardt a trait intre anii 1912 si 1989. La origini a fost evreu, dar s-a convertit la ortodoxism pe 15 martie 1960, in inchisoarea de la Jilava, luandu-si numele de fratele Nicolae. Dupa eliberare s-a calugarit. El a fost botezat de preotul basarabean Mina Dobzen, iar Emanuel Vidrascu, fost sef de cabinet al maresalului Antonescu, i-a fost nas de botez.

„Jurnalul fericirii” reprezinta testamentul literar al lui Steindhardt. A fost redactat prima oara la inceputul anilor '70, in circa 570 de pagini, iar in 1972 a fost confiscata de securitate si restituita in 1975, dupa numeroase interventii ale Uniunii Scriitorilor. Intre timp, autorul a finalizat o a doua varianta, mai ampla, de 760 de pagini. „Jurnalul fericirii” este confiscata iarasi, in anul 1984. in tot acest timp, autorul redacteaza mai multe versiuni, ele fiind scoase pe ascuns din tara, doua dintre ele ajungand in posesia lui Virgil Ierunca si a Monicai Lovinescu, la Paris. Aceasta difuzeaza cartea in serial, pe postul radioului Europa Libera, intre anii 1988 si 1989.

Pentru a-si proteja opera de Securitate, N. Steindhardt a cerut ajutorul prietenului sau mai tanar, Victor Ciomos, care a publicat „Jurnalul fericirii” in 1991, iar in 1992 a primit premiul pentru cea mai buna carte a anului.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Pune o intrebare