Social

Jumatate dintre francezi spun NON Romaniei

Respingerea Constitutiei UE in Franta si Olanda nu va afecta parcursul Romaniei si Bulgariei catre UE, considera analistii. Francezii de rind se opun insa intrarii Romaniei in blocul european.
Respingerea Constitutiei UE in Franta si Olanda nu afecteaza considerabil integrarea Romaniei si Bulgariei, pentru ca sentimentul producerii unei crize in interiorul Uniunii este de inteles, dar si supraevaluat, iar perspectivele celor doua tari nu au fost schimbate fundamental, considera analistii de la Economist Intelligence Unit (EIU) si Agentia Fitch . Intr-o conferinta organizata la Londra cu participarea Ministerului roman al Integrarii, expertii celor doua foruri de analiza occidentale s-au aratat optimisti in privinta sanselor Bucurestiului de a adera la data stabilita - 1 ianuarie 2007. Asta in ciuda unui sondaj care arata ca majoritatea francezilor nu sustin aderarea Romaniei si a avertismentelor ministrului de Externe german care, la Washington, a tinut sa avertizeze asupra riscurilor considerabile cu care se va confrunta UE daca revine asupra politicii privind extinderea cu Romania si Bulgaria, dar si cu Turcia si Balcanii de Vest.

In opinia lui Dan OBrien, analist principal al EIU, din perspectiva Romaniei, nu se schimba nimic fundamental, pentru ca Tratatul constitutional nu era absolut esential pentru continuarea functionarii UE. Nick Eisinger, directorul pentru ratinguri internationale al Fitch, pare sa impartaseasca aceeasi parere: Opinia noastra este, intr-o anumita masura, aceeasi ca si acum citeva luni. Evolutiile din Franta si Olanda au introdus o anumita nesiguranta si, la limita, cred, poate sa apara riscul unei asa-numite aminari cu un an a aderarii, dar cred ca e vorba doar de o posibilitate la limita, asa ca noi sustinem in continuare ca ianuarie 2007 reprezinta data cea mai probabila a aderarii ambelor tari.
48% impotriva noastra

Optimismul celor doi analisti nu este insa reflectat in opinia publica franceza. Conform unui sondaj CSA citat de AFP, 48% dintre francezi se opun integrarii Romaniei, fata de numai 45% care o sustin. Paradoxal, Romania francofona se bucura de mai putina sustinere decit Bulgaria. 49% dintre francezi vor Sofia in rindul capitalelor UE, in timp ce numai 44% se impotrivesc aderarii Bulgariei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea