Social

#avertisment #locuitori #seceta #romania #apa

Jumatate de Romanie risca sa nu mai aiba apa peste zece ani

Jumatate dintre locuitorii Romaniei ar putea ramane fara apa in cel mult zece ani. Romanii din Transilvania, Banat si Campia Romana s-ar putea confrunta cu seceta si chiar cu lipsa apei daca autoritatile nu iau masuri. Acesta este avertismentul lansat de Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

Hidrologii spun ca acest lucru s-ar putea intampla din cauza incalzirii globale, care afecteaza debitele raurilor. "In ultima perioada raurile nu mai au debitele pe care le cunosteam, perioada de vara se instaleaza cu debite scazute destul de timpuriu. Apoi in perioada de toamna apa e blocata prin formatiunile de gheata. Deci e o reducere a cantitatilor de apa", a declarat directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, la Realitatea FM .

Stanciu ofera si solutii pentru ca o astfel de situatie sa fie preintampinata. Printre ideile enumerate de acesta se numara proiectele de imbunatatire a sistemelor de management al apelor, precum canalul Siret-Baragan, dupa cum noteaza Realitatea.net.

Avertismentul referitor la variatia cantitatii de apa din cauza incalzirii globale a mai fost lansat pana acum. Unul dintre acestea se refera la posibilitatea ca Polul Nord risca sa ramana fara gheata. Acest lucru ar insemna ca o mare parte din Oceanul Arctic va fi acoperita cu apa, situatie diferita fata de cea de la Polul Sud . Aici, gratie solidului continent Antarctica , daca gheata se va topi la Polul Sud, locul va ramane uscat.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea