Social

Judecatorii fac Curte coruptiei

Acuzatiile privind coruptia din Justitie, lansate de Basescu, Tariceanu si Macovei, i-au iritat pe magistrati. Ca sa se puna la adapostul criticilor, CSM a trimis cazul Basescu la Curtea Constitutionla. O eventuala decizie a Curtii impotriva lui Basescu ar putea duce la suspendarea sa din functia de presedinte.

Presedintele Romaniei a ajuns ieri dimineata la CSM, pe nepusa masa, lasindu-i cu gura cascata pe membrii plenului. Basescu a explicat ca, desi avea foarte multe pe agenda zilei, am auzit de la televizor ca se pune in discutie astazi daca se va trimite la Curtea Constitutionala protestul magistratilor, drept pentru care am venit sa va rog sa-l trimiteti, le-a spus seful statului membrilor celui mai inalt for al Justitiei.

Aflat la bilantul Parchetului General, in urma cu doua saptamini, Basescu i-a taxat pe judecatori. El atragea atentia ca in instante exista un nivel ridicat de coruptie, ceea ce a dus la o nemultumire in masa a judecatorilor, care s-au aliat imediat. Pina ieri, peste 1.300 de magistrati au semnat un protest pus pe masa sefului CSM, caruia i-au cerut sa-l trimita la Curtea Constitutionala. Eu n-am candidat la Presedintie ca sa dorm la Cotroceni si sint foarte constient de sistemul juridic instalat dupa anul 1990. Respect independenta Justitiei si de aceea astept ca ea sa functioneze, a subliniat Traian Basescu.

Lupascu vede o problema falsa

Pentru ca a ajuns la concluzia ca partea cea mai sensibila a declaratiei sale din 20 februarie a fost perceputa gresit, cel mai inalt om din stat a explicat magistratilor ca, atunci cind a afirmat ca rechizitoriile trebuie sa se materializeze in instante, s-a referit la calitatea rechizitoriilor si nu la faptul ca judecatoriile ar trebui sa le dea dreptate procurorilor.

Presedintele Traian Basescu a precizat ca cele 114 procese pierdute de statul roman pina acum la CEDO, din cele 9.300 de reclamatii, sint echivalentul a 4,6 milioane de dolari, adaugind ca jumatate de milion de dolari a fost generata de procurori, iar diferenta, de judecatori. De asemenea, seful statului a aratat si cit de nemultumit este poporul roman in raport cu Justitia, invocind numarul de petitii venite anul trecut pe adresa Administratiei Prezidentiale: 48.000, din care 12.000 sint legate de Justitie. Voi continua sa fac astfel de declaratii pina cind se va diminua numarul de petitii si cel al reclamatiilor la CEDO, a mai spus Basescu.

Cea mai interesanta reactie dupa intregul discurs al presedintelui a fost cea a judecatorului Dan Lupascu, fost sef, pina nu de mult, al CSM. Acesta i-a spus lui Basescu ca se opune trimiterii la Curtea Constitutionala a sesizarii AMR, deoarece este o problema falsa, a completat presedintele Curtii de Apel Bucuresti, care a recunoscut ca, in Romania, Justitia functioneaza prost.

Trei proteste ale magistratilor

Ultima varianta de protest depusa de AMR este diferita de primele doua. Asociatia considera ca s-au acutizat declaratiile din partea autoritatilor in detrimentul actului de justitie, dindu-l ca exemplu pe premier, care a calificat drept ticalosit sistemul judiciar. In final, dupa ce s-a sfatuit si cu plenul CSM, seful acestei institutii a decis sa trimita protestul la Curtea Constitutionala.

Ieri, judecatorii s-au intilnit si cu expertii Uniunii Europene, care monitorizeaza instantele pentru urmatorul raport din luna mai, pe care i-au informat in legatura cu declaratiile sefului statului. Credem ca astfel de declaratii par mai degraba a fi spuse pentru a se aduna un punctaj electoral, a spus judecatorul Horia Dumbrava, de la Curtea de Apel Mures.

Precedentul Nastase

Acesta nu ar fi singurul caz in care declaratiile lui Basescu sint puse in discutia Curtii Constitutionale. In urma cu un an, judecatorii de aici au decis, la sesizarea lui Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor, ca afirmatiile dintr-un interviu acordat de Basescu nu sint contrare Constitutiei. PSD a fost calificat de Basescu ca avind limite in intelegerea viitorului Romaniei si ca fiind un partid prin care s-a ridicat sistemul de guvernare mafiot. Curtea Constitutionala a decis ca declaratiile nu au dat nastere unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatile publice.

Judecatorii Curtii, oamenii PSD

Curtea Constitutionala este compusa din noua judecatori. Presedintele Curtii Constitutionale, Ion Vida, a fost numit judecator in 2001 din partea Parlamentului, cu sustinerea PSD. A fost profesor de Drept inainte de 1989 la Universitatea Stefan Gheorghiu, care pregatea cadrele de partid si de stat in perioada regimului ceausist.

Acsinte Gaspar a fost numit de fostul presedinte Ion Iliescu pe vremea cind era ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul. Mandatul sau se va incheia in 2013. Ion Predescu, parlamentar FSN inca din 1990, este ales tot de PSD, o data cu Aspazia Cojocaru , colega de catedra cu Adrian Nastase la Universitatea Dimitrie Cantemir . Petru Ninosu, parlamentar din 1990 pe listele FSN, a devenit ministru al Justitiei in perioada 1992-1994. In 2000 a plecat la Cotroceni, consilier al lui Ion Iliescu care l-a si trimis la CC. Mandatul sau expira in 2009. Serban Viorel Stanoiu a devenit judecator la Curte tot prin bunavointa lui Iliescu, in 2001, in vreme ce sotia sa era ministru al Justitiei. Fotoliul sau este garantat pina in 2010.

Consecintele asupra lui Basescu

Conform fostului presedinte al Curtii Constitutionale, profesorul universitar Lucian Mihai ( foto ), nici Constitutia, nici legea Curtii Constitutionale nu reglementeaza in vreun fel problema masurilor concrete pe care le-ar putea decide aceasta, atunci cind ar constata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala dintre autoritatile publice.

In plus, nu exista deocamdata nici o decizie anterioara relevanta care sa constituie un precedent. Una dintre masurile aflate neindoielnic la dispozitia Curtii este simpla constatare prin decizia sa a faptului ca o Autoritate publica a cauzat un conflict juridic de natura constitutionala cu o alta autoritate publica, prin incalcarea atributiilor sale constitutionale, ceea ce in plan constitutional echivaleaza cu o sanctionare, ne-a mai spus profesorul Mihai. Pe baza acestei constatari, mai spune fostul sef al CC, s-ar putea declansa ulterior alte proceduri constitutionale, cum ar fi, de exemplu, cea de suspendare a presedintelui Romaniei, conform art. 95 din Constitutie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea