Social

Josef Winkler a primit cel mai important premiu literar german, Georg-Buchner

Cel mai important premiu literar german, premiul Georg-Buchner, a fost decernat scriitorului austriac Josef Winkler, a anuntat marti Academia germana de limba si poezie, relateaza AFP.

Scriitorul in varsta de 55 ani s-a nascut la Carinthie, stat regional in sudul Austriei, unde locuieste si in prezent, si va primi premiul in valoare de 40.000 euro , pe 1 noiembrie la Darmstadt.

Juriul a atras atentia ca el "a reactionat la dezastrele copilariei sale catolice si satesti prin carti a caror urgenta obsesionala este extraordinara".

Primul sau roman, care a vazut lumina tiparului in 1979, se numeste "Menschekind" si apartine unei trilogii, "Das Wilde Karnten" care trateaza dificultatile pe care le intampina un homosexual intr-un mediu patriarhal si catolic .

Josef Winkler a locuit la Roma si la Varanasi, doua orase care au inspirat unele din operele sale, in special "Cimitirul portocalelor amare " (1990) si "Pe raul Gange" (1996).

Premiul Georg-Buchner este acordat in fiecare an din 1951, in memoria poetului si romancierului german Georg Buchner (1813-1837), autorul "Mortii lui Dante " si a "Woyzeck".

Printre laureatii acestui premiu se numara si Gunter Grass (1965), Heinrich Boll (1967), Christa Wolf (1980) si Elfriede Jelinek (1998).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea