Social

Josef Winkler a primit cel mai important premiu literar german, Georg-Buchner

Cel mai important premiu literar german, premiul Georg-Buchner, a fost decernat scriitorului austriac Josef Winkler, a anuntat marti Academia germana de limba si poezie, relateaza AFP.

Scriitorul in varsta de 55 ani s-a nascut la Carinthie, stat regional in sudul Austriei, unde locuieste si in prezent, si va primi premiul in valoare de 40.000 euro , pe 1 noiembrie la Darmstadt.

Juriul a atras atentia ca el "a reactionat la dezastrele copilariei sale catolice si satesti prin carti a caror urgenta obsesionala este extraordinara".

Primul sau roman, care a vazut lumina tiparului in 1979, se numeste "Menschekind" si apartine unei trilogii, "Das Wilde Karnten" care trateaza dificultatile pe care le intampina un homosexual intr-un mediu patriarhal si catolic .

Josef Winkler a locuit la Roma si la Varanasi, doua orase care au inspirat unele din operele sale, in special "Cimitirul portocalelor amare " (1990) si "Pe raul Gange" (1996).

Premiul Georg-Buchner este acordat in fiecare an din 1951, in memoria poetului si romancierului german Georg Buchner (1813-1837), autorul "Mortii lui Dante " si a "Woyzeck".

Printre laureatii acestui premiu se numara si Gunter Grass (1965), Heinrich Boll (1967), Christa Wolf (1980) si Elfriede Jelinek (1998).

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.