Social

#Joia Mare 2021 obiceiuri #Joia Mare 2021 traditii #Joia Mare 2021 #Joia Mare

Joia Mare 2021 – Astazi se vopsesc ouale! Ce alte traditii trebuie sa respecti

Joia Mare 2021 – Denumita si Joia Neagra sau Joia Patimilor, Joia Neagra este una dintre cele mai importante zile din Saptamana Mare.

Joia Mare este o zi a rugaciunilor si postului strict. In aceasta zi oamenii merg la slujba celor 12 Denii. Potrivit credintei crestin-ortodoxe, in aceasta zi credinciodilor li se aminteste cum Mantuitorul le-a spalat picioarele ucenicilor, fiind astfel indemnati la smerenie.

Joia Mare 2021 – In aceasta zi gospodinele incep pregatirile pentru masa de Paste. Tot astazi se vopsesc ouale. Potrivit credintelor populare se spune chiar ca ouale vopsite in aceasta zi nu se strica niciodata.

Obiceiul inrosirii oualor de Paste vine de la patimele pe care le-e suferit Iisus Hristos. Atunci cand a fost rastignit, Fecioara Maria i-a adus Mantuitorului un cos cu oua pe care i l-a lasat la picioare, iar acestea s-au inrosit de la sangele care se scurge de pe trupul lui Iisus.

In trecut, ouale se vopseau inainte de Paste cu fierturi de frunze si legume, precum sfecla rosie pentru a obtine culoarea rosie, cu frunze de nuc pentru culoarea verde, cu fiertura de mure pentru albastru, cu ceapa pentru galben si cu cafea pentru a obtine culoarea maro. Astazi, exista numeroase vopseluri, precum si alte accesorii de infrumusetare a oualor, autocolante sau sclipici.

Joia Mare 2021 – In unele locuri din tara, oamenii aprind focuri in curti, pe dealuri sau in cimitire, pentru ca sufletele mortilor, despre care se crede ca se intorc la vechile lor locuinte, sa aiba lumina si caldura.

Se spune ca cine doarme in aceasta zi va fi lenes tot anul si nu va reusi sa duca un lucru, oricat de simplu, la bun sfarsit. De asemenea, se spune ca nu e bine sa speli rufe in aceasta zi, fiindca mortilor, in loc sa ajunga pomana data azi, li se duce apa murdara de la spalat.

Joia Mare 2021 –  Se spune ca cele 12 lumanari aprinse la citirea Deniilor trebuie  aprinse pe tot parcursul anului, deoarece au puteri deosebite si feresc casa si locuitorii acesteia de rau.

Joia Mare 2021 –  Semnificatia Deniilor

Denia pentru Joia Mare este inchinata amintirii a patru evenimente deosebite in viata lui Iisus: spalarea picioarelor ucenicilor, ca pilda pentru smerenie, cina cea de taina, rugaciunea din Gradina Ghetsimani si inceputul patimilor.

Joia Mare 2021 – Spalarea picioarelor ucenicilor. Biblic, evenimentul este marturisit e Sfantul Ioan Evanghelistul si in infatiseaza pe Iisus Hristos spaland picioarele ucenicilor. Spalarea are caracter purificator - Iisus i-a curatat pe ucenici de pacate. Tot prin acest gest este aratata smerenia. Acesta este motivul pentru care, in prezent, credinciosii dau de pomana celor saraci.

Joia Mare 2021 – Cina cea de taina. Biblic, acest eveniment este momentul in care Iisus, prin folosirea vinului si a painii, le arata ucenicilor cum urmeaza sa fie jertfit. „Cina Domnului a fost instituita de Iisus Hristos in noaptea in care a fost vandut”, spune apostolul Pavel facand referire la momentul in care Iuda il va trada pe Mantuitor.

La slujba din Joia mare sunt citite cele 12 evanghelii al patimilor Mantuitorului. Procesiunea religioasa cuprinde Denia si Vecernia care sunt unite cu Liturghia Sfantului Vasile cel Mare.

Joia Mare 2021 – Traditia spune ca din acest moment nu se mai bat clopotele ci doar toaca. In gospodariile romanesti astazi se inrosesc ouale si se pregatesc cozonacii si pasca. Pasca se face din faina alba cernuta in tava speciala. Cojile de oua folosite la pasca nu se aruncau si nici nu se ardeau. Ele se strangeau cu multa grija intr-un vas special si se aruncau in Sambata Pastelui pe o apa curgatoare crezandu-se ca, astfel, gainile si puii aveau sa fie paziti de pasarile pradatoare peste vara, conform crestinortodox.ro.

Citeste si: Joia Mare 2021 – rugaciunea puternica care face minuni pentru suflet

Sursa foto: wowbiz.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea