Social

#italia #parlamentul european #rromi #romani

Italia, pusa la colt de eurodeputati

Controversata decizie a guvernului italian de a amprenta rromii a provocat o dezbatere aprinsa in ultima sesiune plenara a Parlamentului European.

Reprezentantii tuturor grupurilor politice din legislativul de la Strasbourg, cu exceptia popularilor, au amendat caracterul rasist al initiativei si au condamnat guvernul Berlusconi.

In opinia majoritatii eurodeputatilor, initiativa se bazeaza pe criterii discriminatorii clare, iar prelevarea de amprente, inclusiv de la copii, incalca principiile drepturilor fundamentale.

Membrii Parlamentului European au cerut si explicatii Comisiei Europene. Bruxelles-ul s-a conformat si a somat autoritatile italiene sa prezinte un raport detaliat asupra "dosarului amprentarii" pana la sfarsitul lunii iulie.

Pana atunci, legislativul european a decis sa adopte, joi, o rezolutie in privinta initiativei autoritatilor de la Roma de a intocmi o baza de date cu amprentele rromilor din Peninsula.

Decizia autoritatilor italiene de a continua cu orice pret actiunea de amprentare a rromilor a declansat o dezbatere aprinsa in plenul Parlamentului European.

Este pentru a patra oara, in ultimele sase luni, cand forul legislativ dezbate problema rromilor din Italia, discutia urmand sa se finalizeze cu o noua rezolutie ce va fi adoptata joi.

De aceasta data, critici dure au venit chiar din partea unor deputati italieni, care au afisat bannere si tricouri pe care se putea vedea o amprenta digitala insotita de indemnul la respingerea actiunii guvernului Berlusconi.

Presedintele de sedinta le-a cerut insa deputatilor sa retraga bannerele, acordandu-le permisiunea de a pastra doar tricourile cu care erau imbracati.

Dezbaterea a fost amorsata de patru intrebari adresate Comisiei Europene din partea grupurilor politice socialist si liberal, a verzilor si a stangii europene unite.

Ideea comuna a intrebarilor formulate de eurodeputati a fost ca baza de date pe care vrea sa o intocmeasca guvernul italian se bazeaza pe criterii rasiale si etnice, iar actiunea de amprentare are un caracter discriminatoriu bazat „pe rasa, origine etnica si nationalitate".

„O politica cruda si ieftina"

Mai multi eurodeputati au solicitat guvernului Berlusconi sa clarifice, printr-o scrisoare adresata Comisiei, scopul actiunii si repercusiunile ei, inclusiv modul in care se face accesul la baza de date si alte garantii legate de protectia datelor.

Desi reprezinta Italia in PE, Monica Frassoni (Grupul Verzilor/ALE) a lansat critici foarte dure la adresa guvernului de la Roma, solicitand interventia Uniunii pe motiv ca in Europa nu trebuie sa existe loc pentru „contabilizarile etnice". In opinia sa, recentele masuri ale guvernului italian sunt „politici crude si ieftine".

Nici liderul socialistilor, olandezul Jan Marinus Wiersma, nu s-a lasat mai prejos, apreciind drept „inacceptabila" maniera de a actiona a guvernului italian. El a solicitat Comisiei Europene sa verifice daca masurile initiate de autoritatile italiene sunt „in conformitate cu prevederile tratatelor europene".

Italia, somata sa dea explicatii

In replica, comisarul european pentru afaceri sociale Vladimir Spidla a atras atentia ca institutia pe care o reprezinta a solicitat deja „informatii suplimentare autoritatilor italiene legate de masurile luate si cadrul legal al acestora" si si-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu autoritatile italiene odata ce sunt cunoscute caracterul si consecintele masurilor. Potrivit lui Spidla, raspunsul de la Roma este asteptat la Bruxelles pana la sfarsitul lunii iulie.

Pana atunci, Italia trebuie sa elaboreze un raport complet privind problema amprentarii. Interventiile deputatilor europeni din Romania – Adrian Severin, Adina Valean si Marian-Jean Marinescu (al carui grup politic PPE nu s-a alaturat demersurilor mentionate) au vizat necesitatea unei politici comune pentru rromi (Severin), a numirii unui comisar european insarcinat cu problemele rromilor (Valean) si programe europene care sa evite actiunile discriminatorii (Marinescu).

Maroni: „O dezbatere grotesca"

Ministrul italian de interne, Roberto Maroni, considera dezbaterea din Parlamentul European privind rezolutia de condamnare a guvernului sau drept "grotesca". Guvernul italian nu face altceva decat sa aplice norme emanate de guvernul Prodi care vorbea de "situatia de urgenta a rromilor", a spus Maroni. Oficialul italian crede ca PE nu trebuie sa "cedeze unor prejudecati sau falsitati", noteaza "La Stampa".

Maroni mai crede ca vina pentru polemicile legate de amprentarea romilor apartine mass-mediei, care a interpretat gresit intentiile guvernului sau. Desi considera ca tara sa a clarificat "neintelegerile" privind amprentarea, pana la sfarsitul lunii iulie, Italia va trimite UE "un raport cu privire la infaptuirea directivelor adoptate in problema nomazilor", a mai spus oficialul italian.

"Maniera de a actiona a guvernului italian este inacceptabila" - Jan Marinus Wiersma, liderul grupului socialist din PE

"In Europa nu trebuie sa existe loc pentru contabilizarile etnice" - Monica Frassoni, eurodeputat italian
(Grupul Verzilor/ALE)

Mii de italieni s-au amprentat benevol

Mii de italieni au protestat luni in centrul Romei, lasand amprentele de la mana dreapta pe formulare de recensamant. Printre ei s-au aflat politicieni si artisti italieni care se impotrivesc amprentarii tiganilor.
Sub sloganul „Rasismul ne face nesiguri", asociatia ARCI din Roma a organizat o manifestatie impotriva amprentarii tiganilor care, la Roma, ar trebui sa inceapa in 10 iulie.

Voluntarii de la ARCI au amenajat in centrul Romei un stand unde adunau amprentele tuturor celor care se impotrivesc decretrului de lege. Peste o mie de participanti au stat la rand ca sa se lase amprentati in semn de solidaritate cu tiganii.

Startul a fost dat de un grup de deputati italieni, reprezentanti in Parlament ai Partidului Democrat, prezidat de Walter Veltroni.

Campanie sustinuta de VIP-uri

„Genocidurile rasiale pe care le-a cunoscut istoria au inceput cu un recensamant. Sunt aici ca sa protestez tocmai impotriva masurilor rasiste, mai ales cand stiu ca nu se lucreaza la politicile de integrare", ne-a spus deputatul Maria Rosaria Bindi (PD), in timp ce se pregatea sa isi lase amprentele.

Ministrul italian al sanatatii din guvernarea precedenta, Livia Turco, a subliniat ca banii investiti in amprentare ar fi trebuit cheltuiti in programele sanitare. „Vreau doar sa amintesc ca au fost reduse fondurile pentru asistenta sanitara acordata imigrantilor si situatia se complica pentru romani."

Dincolo de aspectul politic, la protest au luat parte si cunoscutul scriitor Andrea Camilleri si regizorul Paolo Verzi care nu au reusit sa treaca neobservati de catre presa, in ciuda faptului ca s-au amestecat in multime.

Organizatia ARCI a ales ora compatibila cu programul de lucru al birourilor, astfel multi italieni s-au oprit in piata, in drum spre casa. „Este o obligatie civica sa protestam impotriva unor astfel de masuri radicale", ne-a spus Alessandro Bernardini (30 ani) din Roma, jurnalist la biroul de presa al unui ONG.

O manifestatie similara a fost organizata cu doua zile in urma si la Milano, dar nu a avut amploarea din capitala.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea