Social

# obiceiuri paste #traditii paste #oua paste

Istoria oualor de Paste. Cand si cum este bine sa le mananci

Inrosirea si ciocnirea oualor de Paste este un obicei mult mai vechi decat se crede. Astfel, acestea existau cu mult inainte de nasterea lui Iisus, iar despre puterea lor de a alunga relele se stie de mii de ani.

In urma cu cateva mii de ani, spune traditia, ouale erau oferite in dar persoanelor apropiate, ca simbol al creatiei, fertilitatii, al vietii si al reinvierii naturii. Se pare ca obiceiul vopsirii oualor vine de la chinezi, si a aparut cu doua mii de ani inainte de Hristos. Treptat, acest obicei s-a transmis si crestinilor, fiind practicat in special in Europa si Asia. 

Astazi, romanii vopsesc ouale intr-o varietate de culori, insa oul rosu este adevaratul simbol al saratorii pascale. Conform traditiei, rosul este culoarea care reprezinta focul si puterea lui purificatoare, dar si sangele lui Iisus.

Ciocnitul oualor semnifica sacrificiul divinitatii si exista un adevarat ritual al acestuia. Conform traditiei, in prima zi de Paste, ouale se ciocnesc numai cap cu cap, a doua zi se pot ciocni cap cu dos, iar in zilele urmatoare dos cu dos. Primul care ciocneste este cel mai varstnic barbat de la masa, scrie ele.ro.

In traditia populara se spune ca este bine sa ai oua rosii de Paste deoarece acestea au puteri miraculoase. Ele vindeca boli si protejeaza animalele. In dimineata de Paste, in multe zone din tara, romanii se spala pe fata cu apa in care se pune un ou rosu, unul alb si un ban de argint, pentru a fi sanatosi si frumosi tot anul. Se spune, de asemenea, ca ouale rosii alunga demonii si te feresc de farmece. Cu oua rosii se fac descantece pentru diferite dureri, iar prosopul cu care au fost sterse ouale rosii trebuie pastrat tot anul pentru a te feri de boli.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea