Social

Iranul ameninta, democratii americani nu se lasa mai prejos

Iranul isi arata din nou coltii in timp ce candidatii democrati la nominalizarea pentru cursa prezidentiala din Statele Unite spun ca vor apara Israelul in cazul unui atac iranian.

Presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad va sustine un discurs cu prilejul Zilei Armatei Iraniene, zi in care va avea loc o parada militara care poate fi considerata o demonstratie de forta a Teheranului in fata presiunilor occidentale. Iranul este acuzat ca dezvolta un program nuclear cu scopuri militare, in timp ce autoritatile iraniene se apara, spunand ca programul are un scop exclusiv civil, fiind destinat producerii de electricitate.

Consiliul de Securitate al ONU a solicitat Teheranului sa prezinte o situatie a inarmarii nucleare, dupa care a impus sanctiuni la adresa acestuia si nu a acordat sprijin Statelor Unite pentru o eventuala interventie in forta. Principala reactie a Iranului a a fost insa amenintarea ca va “sterge” Israelul de pe fata pamantului in cazul unui atac american si ca vor lansa rachete balistice capabile sa loveasca si bazele americane din Orientul Mijlociu. Presa israeliana spune ca Iranul ar putea folosi asemenea rachete balistice avand montate focoase nucleare.

In acest timp, Barack Obama si Hillary Clinton, candidatii democrati la investitura pentru prezidentialele din SUA se angajeaza ca vor apara Israelul, cel mai important aliat al SUA in zona, impotriva oricarui atac iranian, insa au pareri diferite privind modalitatea de a determina Teheranul sa renunte la programul nuclear.

Daca Obama este de parere ca SUA ar putea discuta direct cu liderii iranieni , Hillary Cliton crede ca Washingtonul ar putea relua relatiile diplomatice cu Teheranul pentru a discuta altfel aceste probleme.

In cadrul unei dezbateri televizate la care au participat ieri cei doi candidati, Hillary Clinton si Barack Obama au afirmat ca oricare dintre ei ar fi un presedinte mai bun pentru Statele Unite decat candidatul republican, John McCain.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea