Social

#iohannis #relaxare

Iohannis: “Nu este cazul sa ne relaxam”! Ce se va intampla din 15 mai

Klaus Iohannis a anuntat astazi ce masuri generale vor fi luate incepand cu 15 mai, dupa iesirea din starea de urgenta! Numeroase reguli vor trebui respectate de populatie, care trebuie sa fie in continuare prevazatoare, chiar daca oamenii vor putea iesi din casa.

Seful statului a avertizat ca nu este momentul sa ne relaxam, pentru ca nu este clar daca am depasit varful crizei covid. De asemena, Klaus Iohannis a cerut Parlamentului sa actioneze rapid si ,,cu celeritate" pentru adoptarea legii care reglementeaza starea de alerta.

“Din pacate, epidemia COVID-19 este inca intre noi. Nu este momentul sa ne relaxam prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numarul de o mie de victime ale acestei epidemii. In continuare, avem in fiecare zi sute de cazuri noi.

Totusi, se apropie data administrativa de 15 mai, cand se termina starea de urgenta si vom intra intr-o alta forma de organizare, tipica pentru situatii de epidemii si anume in starea de alerta. Foarte multi romani se intreaba si ne intreaba ce se schimba dupa 15 mai, ce nu se schimba, ce noutati avem pentru ei.

In primul rand, as mentiona ce devine obligatoriu din 15 mai, sunt lucruri foarte simple, dar foarte, foarte importante. Primul lucru: din 15 mai devine obligatoriu portul mastii, o masca care acopera gura si nasul, atunci cand ne gasim in spatii interioare. De exemplu, cand mergem la magazin sau cand mergem sa cumparam alimente sau in alte situatii, de exemplu cand mergem cu transportul public in comun, cand intram in statia de metrou, evident in metrou, deci in interior masca este obligatorie. Este obligatorie, atentie, nu este o recomandare, este obligatorie pastrarea unei distante, distanta obligatorie intre persoane este de 1,5 metri, asta insemnand distanta a doua brate; daca amandoi intindem bratul, distanta cautata este asta.

Igiena mainilor devine obligatorie si este extrem de importanta. Trebuie sa ne spalam pe maini cat se poate de des si intotdeauna cand venim acasa de la magazin sau de la o activitate in afara.

Ce se redeschide? Se vorbeste foarte mult despre asa-numita relaxare. Am spus la inceput: nu este cazul sa ne relaxam, dar anumite activitati trebuie reluate. In acest sens se redeschide partial comertul, se pot redeschide, din 15 mai, magazinele care au acces din exterior, care au acces direct din strada, se redeschid saloanele de ingrijire personala, se redeschid muzeele.

O chestiune pe care nu putem sa o dispunem, dar putem sa o recomandam: recomandam autoritatilor locale ca din 15 mai sa redeschida parcurile pentru accesul publicului.

La ce se renunta? Ce inseamna aceasta relaxare pentru fiecare dintre noi? Se renunta la obligatia de a sta acasa si se renunta la obligatia unei declaratii atunci cand ne deplasam in interiorul localitatii. Deci, atentie, putem sa ne deplasam in interiorul localitatii in care locuim fara sa avem nevoie de declaratie, fara sa avem nevoie de acordul cuiva. Totusi, in interesul nostru si al celor pe care dorim sa ii protejam, nu trebuie sa exageram, trebuie sa renuntam la deplasarile la care se poate renunta fara prea mari sacrificii. Ce ramane, totusi, obligatoriu este in continuare, in prima etapa, interzisa deplasarea in afara localitatii, sigur, cu exceptii. Aceste exceptii vor fi enumerate in decizia Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, sunt exceptii naturale, de exemplu, cine merge la serviciu, merge; se poate merge in afara localitatii pentru muncile agricole; se poate iesi din localitate pentru sporturi individuale, de exemplu mersul cu bicicleta. Totusi, cand iesim din localitate este in continuare nevoie de o declaratie, mai putin in zonele metropolitane, unde, de exemplu, din comunele din jurul Bucurestiului foarte multa lume vine la serviciu in Bucuresti si se intoarce. Pentru aceste deplasari, in interiorul zonei metropolitane, nu va nevoie de declaratie. Dar daca mergeti, de exemplu, din Bucuresti intr-un oras din provincie, pentru a rezolva o problema care se incadreaza intre exceptii, aveti nevoie de o declaratie scrisa.”, a declarat Klaus Iohannis.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea