Social

Inundatiile gasesc autoritatile pregatite doar sufleteste

Hidrologii au anuntat noi revarsari ale apelor, in zona de vest a tarii. Autoritatile sustin ca sint pregatite sufleteste, dar nu si tehnic. Chiar daca au primit peste 250 de miliarde de lei in anul 2005 si 2006 pentru dotari, in prezent, Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta nu au utilaje cu care sa actioneze in caz de inundatii.

Din cauza incalzirii vremii, apele au inceput sa inunde gospodariile din vestul si sudul tarii. Cotele riurilor Crisul Negru, Crisul Repede si Crisul Alb, din judetul Timis, vor creste, in urmatoarele 24 de ore, depasind cotele de inundatie. Totodata, pe riurile Birzava, Pogonis, Caras debitele au trecut de cota de pericol. Am trimis avertizare hidrologica in judetele din partea de vest a tarii. Speram sa nu avem inundatii la fel ca anul trecut, spune Viorel Nemes, director adjunct al Inspectoratului National pentru Situatii de Urgenta. Drumul judetean care face legatura dintre Lugoj si Buzias a fost inundat, pe o portiune de aproape un kilometru, din cauza topirii bruste a zapezii. Totodata, mai multe hectare de teren arabil sint sub apa. Avertizarea meteorologica si hidrologica se mentine pina miercuri noapte , cind autoritatile au anuntat o noua racire a vremii.

Dotarile mai asteapta

Chiar daca au primit peste 250 de miliarde de lei in anul 2005 si 2006, autoritatile nu au reusit sa doteze Inspectoratele de Urgenta. Sintem dotati, dar nu cum ar trebui. Am primit bani, iar anul acesta va incepe un program prin care vom dota aceste inspectorate. Totusi cred ca sintem pregatiti dupa experienta de anul trecut, spune Victor Dobre, secretar de stat din Ministerul Administratiei si Internelor . Astfel, pentru a compensa lipsa dotarii tehnice, autoritatile locale au inceput sa imparta pliante cu prognoza meteo si cu sfaturi pentru localnici in caz de inundatii.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea