Social

Inundatiile colaboreaza cu bilbiiala

Mai multe localitati puteau fi salvate din calea inundatiilor. Cind prefectii au cerut inca de vineri spargerea digurilor, ministrii de la Bucuresti i-au aminat.

Pentru a salva gospodariile oamenilor, autoritatile locale au propus, inca de vineri, inundari controlate in patru zone de la Dunare. Numai ca oficialii de la Bucuresti nu si-au dat acordul, le-au transmis prefectilor sa astepte pina ajung ei la fata locului. Dar atunci cind au aterizat cu elicopterele, ministrii au gasit localitati inundate, lucru care nu s-ar fi intimplat daca si-ar fi dat acordul inca de vineri pentru spargerea controlata a unor diguri.

Noi nu putem sa avizam inundarile controlate. Decizia apartine celor de la Bucuresti. De vineri trebuiau sa se faca. Acum asteptam sa soseasca domnul prim-ministru si vom vedea ce se va decide, ne-a declarat Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj. Si prefectul Nicolae Giugea sustine ca, daca de vineri ministrii de la Bucuresti si-ar fi dat acordul pentru spargerea digurilor, unele localitati ar fi scapat de inundatii.

Drept exemplu, autoritatile au dat zonele Ghidici-Rast-Bistret, Bistret-Nedeia-Jiu din judetul Dolj, dar si zona Gostinu-Grecea-Jiu din judetul Giurgiu si Insula Mare a Brailei. Daca se faceau deversari controlate inca de vineri, probabil se evita inundarea caselor, a declarat Nicolae Mitroi, prefectul de Braila. Prefectii sustin ca au cerut acordul ministrilor Sulfina Barbu si Vasile Blaga.

Inundari controlate cu date eronate

Ieri-dimineata, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a plecat impreuna cu directorul general al Administratiei Nationale Apele Romane, Ovidiu Gabor, in judetele limitrofe Dunarii pentru a stabili unde se vor face inundari controlate. Dar calculele pe baza carora se vor face deversarile controlate nu corespund cu ceea ce este in teritoriu.

Se vor face deversari in conformitate cu scenariul facut de MMGA pentru debitele de 15. 500 mc/s, potrivit comunicatului dat de Ministerul Mediului. Numai ca Dunarea inregistra ieri un debit de 15.700-15.900 mc/s. Cu toate acestea, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a decis inundarea controlata a zonei Rosetti din judetul Calarasi, si a incintei Facaeni-Vladeni, din judetul Ialomita.

Tariceanu, spaima digurilor

In doar trei zile, trei diguri din Dolj au cedat sub presiunea apelor Dunarii. De fiecare data, premierul era prezent in zona. Astfel, digul de la Catane a cedat vineri dupa-amiaza, in timpul vizitei premierului Tariceanu, chiar inainte ca autoritatile sa faca o bresa pentru a inunda controlat o suprafata de 11.000 de hectare necultivate.

Premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Administratiei si Internelor , Vasile Blaga, au ajuns ieri la Rast, unde au survolat zona cu un elicopter. Situatia este sub control. Sintem pregatiti cu adaposturi pentru a prelua si alti sinistrati, insa eu sper ca nu va mai fi cazul, a spus Tariceanu.

Si aici digul a cedat la aparitia premierului. In ciuda declaratiilor incurajatoare venite din partea premierului, situatia ii inspaiminta pe doljenii afectati, mai ales ca bresa facuta intre localitatile Bistret si Rast s-a largit mai mult decit si-au propus autoritatile, fiind inundata o suprafata mult mai mare decit cea propusa initial, de 11.000 de ha.

In prezent, se lucreaza la consolidarea capetelor bresei. Ministrul Blaga a anuntat ca toti cei care au fost afectati de ape vor primi despagubiri si vor fi ajutati sa-si construiasca noi case. In plus, Blaga a remarcat faptul ca sinistratii doljeni sint sinistratii de sacrificiu pentru celelalte localitati, de la Bechet pina la Tulcea.

O alta amenajare hidrotehnica rupta de ape, chiar in momentul in care primul-ministru era in teritoriu, este cea din comuna Raista, judetul Dolj.

Peste 600 de persoane evacuate

Inundatiile incepute acum aproximativ zece zile au facut peste 600 de sinistrati in 12 judete. Totodata, 500 de case sint afectate de ape, iar 200 de kilometri de drum sint impracticabili.

De asemenea, au fost afectate de inundatii 2.541 de anexe gospodaresti, 1.377 de fintini, 945 de kilometri de drumuri, 144 de poduri si podete, 27.995 de hectare de teren arabil , 4.457 de hectare de pasune si padure.

Sase diguri au fost rupte de Dunare. Cele mai multe au fost in Caras-Severin si in Dolj, fiind urmate de Ialomita, cu o lucrare hidrotehnica.

Patru zone de pe Dunare sint cele mai expuse inundatiilor

In perioada urmatoare, autoritatile asteapta inundatii mari in Dolj, Giurgiu, dar si Braila. Patru zone limitrofe Dunarii au gradul cel mai ridicat de inundare. In Dolj, aproape 100.000 de hectare de teren sint amenintate de Dunare, iar in Giurgiu, 10.000 de hectare stau sa se inunde. Potrivit hidrologilor, viitura va sta pe Dunare intre 15 si 20 de zile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea