Social

Interzis tinerilor la locuinte!

O problema veche revine mereu in actualitate in Bucuresti - problema locuintelor pentru tineri in Bucuresti este una care pare sa nu aiba finalitate. Astfel, desi este cel mai mare furnizor de locuri de munca din Romania, Bucurestiul nu da nici o sansa tinerilor sa obtina o casa. Mirajul Capitalei atrage ca un magnet tinerii din toata tara. Fie ca vin la studii sau la munca, "pentru ca sunt mai multe posibilitati", acestia platesc insa un pret prea mare doar pentru simplul fapt ca vor sa castige mai bine si sa aiba o viata mai buna. In lipsa unor locuinte pentru tineri in Capitala, acestia se trezesc la sfarsit de luna ca cea mai mare parte din castig li se duce pe chiria unei camere intr-un apartament, alaturi de alti tineri aflati in acceasi situatie cu ei. Iar cine viseaza sa ajunga sa aiba casa lui se inseala. Daca un tanar initiativa sa-si caute drepturile la institutiile care sunt obligate sa deruleze programe destinate tinerilor va avea parte de raspunsul devenit clasic "nu anul acesta, poate la anul".

Raspunsul autoritatilor pentru tineri: Nu!

Jurnalistii de la "Adevarul" au pornit la drum sa intrebe care sunt sansele ca in acest an sa apara locuinte pentru tineri in Capitala. Raspunsul primit de la stat - nimic pentru tineri, caci in rest investitorii privati construiesc pe sezon cate un complex rezidential . "Banii nu sunt o problema pentru municipalitate" si "Nu avem terenuri pe care sa ridicam niste locuinte pentru tineri" sunt doua declaratii ale primarului general al Bucurestiului, prin care se dovedeste de fapt ca autoritatile nu sunt interesate de forta de munca tanara care vine spre Capitala si de fapt o ajuta sa creasca

10 mii de cereri se afla pe mesele primariilor

Cei care ar vrea sa devina locuitorii unui apartament "pentru tineri" trebuie sa dea dovada de nervi de otel si multa rabdare, desi finalitatea este aceeasi, respectiv raspunsul "mai asteptati". Turul pe care il au de facut curajosii este urmatorul - alcatuirea unui dosar cu care se merge la primaria de sector, la care e posibil insa sa nu fie luat pentru ca "nu mai avem loc" apoi o lunga asteptare. In sectorul 2 sunt aproximativ 8.000 de cereri pentru locuinte, care includ atat locuintele sociale, pentru cei evacuati din casele nationalizate , cat si cele pentru tineri destinate inchirierii, construite prin ANL. In cursul acestui an, in sectorul 2 se vor da in folosinta 332 de apartamente pe strada Maior Bacila pentru tinerii pana in 35 de ani. In sectorul 3, peste 2.700 de tineri doresc sa inchirieze o locuinta. Campion la cereri si codas la rezolvarea lor este sectorul condus de Marian Vanghelie. In ultimii 10 ani, in sectorul 5 s-au inregistrat aproximativ 19.000 de cereri pentru locuinte. Cu toate acestea, lipsa terenurilor si a fondurilor au dus la o situatie dezastruoasa: sub 1% de cazuri rezolvate si niciunul prin constructia de noi imobile destinate inchirierii.

Sansele unui tanar la o locuinta sunt zero

Tinerii romani si-ar putea dori sa plece in Lituania de exemplu, mai ales atunci cand vor afla ca in aceasta tara, cu un venit mediu pe economie de 300 de euro, lituanienii isi pot face un credit pentru locuinta fara sa fie nevoiti sa plateasca avans. Tot ce trebuie sa faca este sa prezinte la banca hartiile care atesta ca au un loc de munca. Si asta in conditiile in care preturile la locuinte, in Vilnius, cel putin, sunt asemanatoare cu cele din Bucuresti. Guvernul a initiat insa masuri sociale , de natura sa-i determine pe tineri sa ramana in Lituania, iar casele fara avans se numara printre aceste metode de " fidelizare " a populatiei. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea