Social

Interventii pe globul ocular, transmise in direct

Societatea Romana de Oftalmologie a organizat pentru comunitatea oftalmologica o transmisiune in direct vineri a opt interventii pe segmentul posterior si anterior al globului ocular efectuate in Clinica de Oftalmologie a Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central Bucuresti de catre echipe de chirurgi oftalmologi din tara si din Franta, Grecia si Italia.

Pacientilor li se va implanta, in premiera nationala, unicul cristalin artificial (produs in SUA) care asigura protectia retinei fata de actiunea fototoxica a radiatiei albastre din spectrul luminii naturale si artificiale, cele mai expuse fiind persoanele afectate de degenerescenta maculara. Medicii vor utiliza tehnici chirurgicale ultramoderne folosind aparatura de ultima generatie produsa in Statele Unite. Interventiile care vor avea loc la Spitalul de Oftalmologie se fac la pacienti cu varste intre 30 si 60 de ani. Pentru interventii au fost pregatiti 16 bolnavi, urmand sa fie operati sase-opt, in cursul zilei de vineri.

Experienta romaneasca in oftalmologie se situeaza la nivelul international, chirurgii din Romania asimiland intr-un interval de timp scurt cele mai performante tehnici in domeniu, a afirmat, la conferinta de presa organizata cu acest prilej, prof. dr. Benone Carstocea, presedintele Societatii Romane de Oftalmologie.

In cadrul simpozionului desfasurat cu aceasta ocazie vor fi dezbatute teme actuale de diagnostic si tratament in patologia vitreoretinana. Prof. dr. Benone Carstocea a spus ca acest tip de chirurgie este abordat pentru pacientii care pot ajunge chiar pana la limita orbirii. Bolnavii carora le este adresata aceasta terapie sunt persoane care sunt bolnave de diabet si ajung la retinopatie diabetica, de cele mai multe ori, pentru ca nu sunt ingrijiti. La cei aproximativ 700.000 de diabetici, cat exista in tara, care au indicatie de chirurgie vitreoretiniana se adauga si bolnavii cu dezlipire de retina, traumatisme oculare grave, degenerescenta maculara. In ceea ce priveste degenerescenta maculara legata de varsta, aceasta este la concurenta cu retinopatia diabetica, cea care furnizeaza cei mai multi nevazatori, a subliniat prof. dr. Benone Carstocea. El a spus ca, dupa 60 de ani, orice om poate sa faca degenerescenta maculara.

Simpozionul care se desfasoara aceste zile la Hotel Marriott este al treilea, primul avand loc in 1999, iar al doilea in 2001, si are ca scop sa trezeasca atentia comunitatii oftalmologice asupra acestei modalitati de terapie si, in acelasi timp, sa duca la pregatirea cat mai multor specialisti avand in vedere ca exista putini chirurgi care fac o astfel de interventie.

Potrivit prof. dr. Benone Carstocea, numai sase chirurgi fac astfel de interventii in Romania, doi la Spitalul Militar Central, trei la Spitalul de Urgente Oftalmologice si unul la Iasi. In opinia sa, ar trebui sa existe cel putin cate un chirurg in fiecare centru universitar care sa opereze in domeniul chirurgiei vitreoretiniene. Cele mai multe din aceste boli sunt urgente, iar operatia este scumpa si este greu de realizat, necesita o aparatura de performanta, a mai explicat presedintele Societatii Romane de Oftalmologie. Operatia dureaza peste o ora, si atunci este mai putin abordata fata de operatiile de cataracta a caror durata este de zece minute. La degenerescenta maculara legata de varsta tratamentul obisnuit da rezultate deceptionante, de aceea trebuie prevenita. Interventia chirurgicala in cazul degenerescentei maculare duce la incetinirea evolutiei. Majoritatea pacientilor operati de vitreoretinopatie au si probleme de cristalin, de aceea ajung sa li se faca si implant de cristalin. Sunt operatii de performanta, de mare complexitate.

Prof.dr. Carstocea a subliniat ca acest tip de chirurgie se face si la nou-nascuti, 80 la suta din copiii prematuri dezvoltand o retinopatie de prematuritate.Incepe imediat de dupa nastere si se poate opera si dupa varsta de 90 de ani.

Anul trecut la Spitalul Militar Central s-au efectuat 2.000 de interventii pe segmentul posterior si anterior al globului ocular. Probabil tot atatea s-au efectuat si la Spitalul de Urgente Oftalmologice si mult mai putine la Iasi, a subliniat prof.dr. Benone Carstocea.

Intre specialistii straini si romani care vor opera se afla prof.dr. Albert Augustin de la Clinica de Oftalmologie Karlsruhe (Germania), dr. Daniel Baron de la Clinica de Oftalmologie din Nantes (Franta), conf.dr. Periklis Brazitikos de la Clinica de Oftalmologie din Tesaloniki (Grecia), dr. Paolo Maria Santa Guzzi de la Clinica de Oftalmologie din Forli (Italia), dr. Otilia Gafencu de la Spitalul Clinic de Urgenta Militar din Bucuresti, dr. Florin Balta de la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti.

Invitatii au apreciat competenta specialistilor romani, accentuand asupra faptului ca acest tip de interventii necesita o dotare corespunzatoare. De altfel, in conferinta de presa s-a subliniat ca este de neinteles de ce exista un program de diabet numai pentru diabetici, dar nu si pentru afectiunile provocate de diabet, pentru care ar trebui repartizati bani, cum este retinopatia diabetica de pilda, iar Casa de Asigurari ar trebui sa se implice mai mult in decontarea acestui tip de interventii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea