Social

Institutul de Politici Publice: Romania anului 2008, fara apa curenta si canalizare

Exista localitati in Romania anului 2008 unde aproape nu are acces la reteaua de apa curenta si nici la canalizare. Acestea sunt concluziile care se desprind dintr-un studiu al Institutului de Politici Publice, facut in perioada 2004 - 2007 in municipiile resedinta de judet .

Potrivit studiului, la inceputul acestui an, mai existau inca municipii in care aproape jumatate din populatie nu avea acces la reteaua de apa. Printre acestea se numara Vasluiul, unde 37% dintre locuitori nu sunt racordati la retea si Buftea, cu 39% dintre cetateni fara apa curenta.

Locurile fruntase sunt ocupate de municipiile Cluj-Napoca, Galati, Iasi, Sibiu si Timisoara. Cea mai scumpa apa potabila este in municipiile Bacau, Oradea si Targoviste, iar cea mai ieftina este furnizata locuitorilor din Targu Jiu, Cluj-Napoca si Deva.

Legat de accesul populatiei la reteaua de canalizare, aceleasi doua localitati, Vaslui si Buftea, nu reusesc sa asigure acest serviciu decat pentru jumatate din populatie. La polul opus, o acoperire maxima cu retelele de utilitati se gaseste in Cluj-Napoca si Timisoara.

In ceea ce priveste salubrizarea, cele mai mari tarife pentru ridicarea gunoiului le platesc cetatenii din Buzau, Tulcea si Brasov. Cele mai ieftine servicii de salubrizare le gasim in Targoviste si Galati.

Cetatenii din Zalau si Sfantu Gheorghe platesc cele mai mari preturi la incalzire, 270 de lei pe gigacalorie , in vreme ce la Piatra Neamt si Deva se plateste de doua ori mai putin, 100 de lei pe gigacalorie.

Un alt serviciu public monitorizat de IPP a fost politia comunitara . La trei ani de la adoptarea legii de infiintare a acestui servciu mai exista municipii resedinte de judet in care politia comunitara nu a fost inca infiintata, la Oradea si la Baia Mare.

Cel mai mare numar de politisti comunitari il au municipiile Slobozia, un politist la 302 locuitori si Buzau, un politist la 300 de locuitori. La polul opus se afla municipiile Bistrita cu un politist la 1.597 locuitori si Deva, cu un politist la 1.026 locuitori.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea