Social

Inghetata, un produs de calitate sau doar apa colorata?

In loc sa fie un deliciu, unele sortimente sunt preparate doar pe baza de apa si substante chimice nocive, menite sa le asigure un gust irezistibil. Vara a trecut, dar inghetata are inca mare cautare, pentru efectul racoritor si aromele ei caracteristice care "incanta" papilele gustative ale oricarei persoane, indiferent de varsta. Totusi, un sortiment de inghetata are propriile-i insusiri care trebuie cunoscute, nu ascunse de ochiul cumparatorului. In Romania sunt peste 20 de producatori de inghetata, care ofera o gama variata de aproximativ 200 de produse. Fabricantii autohtoni incearca sa prezinte inghetata drept cel mai indicat desert, argumentand ca acest produs este mai ieftin si mai putin caloric decat dulciurile traditionale. Statisticile arata ca, anual, un roman consuma, in medie, cam un kg de inghetata - un consum mic fata de polonezi care mananca, anual, patru kg, iar italienii circa 17 kg. Cu toate acestea, statisticile arata ca, fata de anul 1990, in Romania, consumul de inghetata s-a dublat, iar in urmatorii ani se estimeaza o crestere a consumului de inghetata ca urmare, in principal, a puterii de cumparare si a modificarii comportamentale a consumatorilor. Grasimea laptelui n-are rival Expertii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) au studiat mai multe sortimente de inghetata si vin cu lamuriri menite sa diferentieze sortimentele din aceasta categorie. Inghetata buna este cremoasa, frageda, si chiar daca este rece, dintii nu ingheata cand se musca din ea. Aceasta este o inghetata in care nu este incorporata apa si care a fost fabricata cu mult lapte sau sman­ tana . Laptele este unul din ingredientele de baza ale inghetatei, iar com­po­nen­­tele sale, precum proteinele, grasimea si lactoza, au cel mai important rol in prepararea unui astfel de produs cremos si hranitor. Zaharul, cacaua si alte arome ii potenteaza aceste trasa­turi, pentru a satisface gusturile consumatorilor. O inghetata buna este produsa din grasime animala. Adica din lapte, smantana, unt sau lapte praf. Si nu intamplator. Grasimea din lapte da un gust fin si influenteaza in bine consistenta si structura acestui produs, facandu-l mai cremos. Dintre doua inghetate care au aproximativ acelasi pret, dar una are in componenta grasime exclusiv din produse lactate, iar cealalta grasimi si uleiuri vegetale, este indicata a fi consumata cea care pe lista ingredientelor se afla laptele, smantana sau untul, ca sursa de grasime. Aceasta contribuie la ma­rirea rezistentei la topire a acestui produs. "Grasimea este cea care da gustul fin si aspectul cremos. Inghetata cu prea putina grasime, sub cinci procente, isi pierde caracteristicile de baza, anume de a fi frageda si cremoasa. In schimb, la cea cu mult prea multa grasime, peste 20%, se pierde efectul racoritor. Majoritatea inghetatelor de pe piata romaneasca au in jur de 5%-8% grasime, ceea ce este, totusi, destul de putin", ne-a declarat PR managerul APC Romania, Laura Pascu. Dintre inghetatele care se gasesc pe piata romaneasca, studiate de expertii APC Romania, cele mai multe sunt fabricate din produse lactate si contin grasimi din lapte. Acest lucru este important, deoarece grasi­mea din lap­te (smantana) este un component care nu trebuie inlocuit cu altceva la fabricarea inghetatei. Apa anuleaza valoarea Pentru a cumpara o inghe­tata cat mai cremoasa, trebuie consultata eticheta produsului, fiindca doar aceasta poate indica procentul de grasime si provenienta acesteia. Exista si inghetata fara grasime, fara componenti ai laptelui printre ingredientele lor, si care sunt preparate doar pe baza de apa. Acestea sunt inghetate tari, din care se musca greu si care nu sunt altceva decat apa colorata aromata cu substante, adesea... artificiale. Acest tip de inghetata reprezinta o varianta accesibila in cazul in care nu se doreste un produs cu valoare nutritiva. O inghetata racoritoare, cu gust de fructe si cu o aroma pronuntata, are mai putina grasime, dar nu sub 5%. Un astfel de produs, pentru a pastra o aroma pronuntata a fructelor, are nevoie de un procent mai mic de grasime, iar valoarea nutritiva a acesteia este scazuta. Nu este niciun prejudiciu daca se foloseste lapte praf in loc de lapte obisnuit, primul fiind mai usor de manipulat si depozitat, dar la fel de bogat in principii nutritive. Totusi, praful de lapte obtinut din lapte integral (nesmantanit) prezinta anumite dezavantaje tehnologice ce obliga producatorii sa foloseasca laptele praf degresat. "Tinand cont de faptul ca rolul laptelui este si de a forma substanta uscata negrasa a inghetatei, adesea, chiar si in cazul folosirii laptelui obisnuit se recurge la folosirea laptelui smantanit peste care se adauga apoi separat grasimea sub forma de smantana, frisca, lapte integral, unt sau chiar grasime vegetala, fiind astfel mai usor de crescut ponderea substantei uscate fara a mari prea mult cantitatea de grasime. Adesea se foloseste si zerul sau zara, dar nici acest lucru nu reduce valoarea nutritiva a inghetatei. Pentru a efectua cea mai buna alegere, trebuie urmarit insa ca inghetata sa fie pe baza de lapte, si nu pe baza de apa, sa contina grasimi din lapte, nu grasimi vegetale, iar intre diversele produse grase pe baza de lapte, trebuie stiut ca mai valoroase sunt smantana, frisca si laptele nesmantanit fata de unt", apreciaza Laura Pascu. Ingrasa, dar nu hraneste Unele sortimente de inghe­tata contin insa grasime vege­tala, iar in alte cazuri nu se specifica continutul total de grasime, ceea ce este in defavoarea consumatorului, care, intr-o astfel de situatie, va face o alegere in necunostinta de cauza. Studiile expertilor APC Romania releva faptul ca, in unele cazuri, se foloseste apa ca ingredient. Inghetatele Napolact Fiesta si Napoca de Lux cu aromele lor variate, Cam cu diferitele ei sortimente de la Mercur Trading si inghetata Manhattan de la Nestle contin o cantitate de grasime suficienta pentru a da o consistenta fina. "Grasimea din compozitia cremei inghetatelor Napolact provine exclusiv din lapte si frisca, in timp ce in cazul inghetatei Nestle, ea provine exclusiv din surse vegetale, ceea ce scade costurile de productie, iar in cazul inghetatei Cam grasimea provine atat din plante, cat si din lapte. Grasime exclusiva din lapte are si inghetata Best de la Delta, dar, ca si in cazul celorlalte inghetate Delta, nu se cunoaste procentul total de grasime si prin urmare nu se poate face o apreciere corecta", a mai spus PR managerul APC Romania. Printre sortimentele in a caror compozitie intra apa este inghetata Delicia de la Alpin 57 Lux. Apa contine si inghetata de la Nelson Prod, produse la care nu se cunoaste originea grasimii folosite la fabricare si nu sunt specificati colorantii. O compozitie pe baza de apa, dar si pe baza de lapte are inghetata Lux, ceea ce determina o scadere a valorii nutritive. Si inghetata Manhattan are in compozitie apa, insa in cantitate mai mica. Nutritionistii avertizeaza ca inghetata consumata in exces duce la cresterea in greutate si favorizeaza aparitia cariilor, din cauza cantitatii insemnate de zahar care se gaseste in aceste "bunatati". Exista si o parte buna a inghetatei, aceea ca ingredientele din produs precum oul, laptele si smantana sunt o sursa de calciu, atat de necesar pentru dinti si oase. Cu toate acestea, inghetata este considerata o sursa de "calorii goale", care ingrasa si nu prea aduce beneficii nutritive. Pentru a efectua cea mai buna alegere, trebuie urmarit insa ca inghetata sa fie pe baza de lapte, si nu pe baza de apa, sa contina grasimi din lapte, nu grasimi vegetale, laura pascu PR managerul APC Romania Inghetata neambalata trebuie pastrata ... Desertul, sub lupa Potrivit unui raport intocmit de dr. Veta Negrut, de la serviciul de Inspectia Sanitara de Stat Bucuresti, numai in perioada 1-25 iulie 2007, in cadrul unei actiuni tematice de verificare a conditiilor igienico-sanitare de preparare, depozitare si comercializare a inghetatei, in 60 de unitati de profil din Bucuresti s-au constatat neconformitati la normele de igiena intr-un numar de 21 unitati (35%), dintre care: noua unitati de preparare, cinci unitati de comercializare si sapte unitati de alimentatie publica. "Au fost prelevate un numar de 120 teste de salubritate, care au evidentiat urmatoarele neconformitati cu ordinul MS nr.975/1998: germenii predominant identificati au fost coliformii totali, ceea ce indica atat o lipsa de igiena a personalului care prepara si/sau manipuleaza, cat si o deficienta in igienizarea si dezinfectia spatiilor, utilajelor si ustensilelor de lucru. In trei dintre cele noua unitati s-a identificat si Klebsiella (un gen bacterian constituit din bacili gram negativi din familia enterobacteriaceelor. Se izoleaza de obicei in materiile fecale ale omului si animalelor), iar intr-o unitate si stafilococ fecal. De asemenea au fost prelevate un numar de 30 de probe de inghetata, atat de la producatori, cat si de la comercianti. In sase din cele 60 de unitati (10%), 11 produse analizate nu au corespuns calitativ, constatandu-se la trei probe o aciditate peste limita, iar opt probe aveau coliformi totali peste limita", ne-a declarat dr. Veta Negrut. Consumatorii sunt sfatuiti sa nu cumpere produse decongelate si recongelate si sa fie foarte atenti la ambalaje, mai ales daca acestea sunt murdare sau desfacute. Prima cafenea din Paris in care si-a facut debutul ... La inceput a fost o crema rece In jurul anului 1775, anumite serbeturi au devenit mai fine ca si savoare si mai consistente, datorita adaugarii oului, cremei si laptelui, care impreuna au facut ca formele produsului sa fie mai atractive. Aceasta "crema inghetata" a fost, se presupune, inventata in anul 1650 de catre un bucatar francez al Regelui Charles al II-lea al Anglei, insa aceasta legenda nu a fost confirmata prin dovezi clare. In orice caz, crema inghetata a fost extrem de populara in secolul XVIII, in Paris, unde aceasta delicatesa a facut furori, devenind in scurt timp un "fenomen". Prima cafenea din Paris care servea crema inghetata pentru publicul larg si mai putin pentru aristocrati a fost deschisa de italianul Francesco Procopio si a facut senzatie . Lumea venea sa guste interesantul desert inghetat, servit in pahare de cristal, in timp ce discutau despre literatura, presa. In zilele noastre, cafeneaua Pricope inca mai exista pe strada "L`Ancienne Comedie" din Paris. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.
loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Revolutia fiscala - ce venituri vom avea din ianuarie 2018

Experti Financiar

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce este si ce implicatii are Split TVA?

Experti Financiar

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Experti Financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.